Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi för Arvika kommun.

Antaget av Kommunfullmäktige den 25 juni 2018, § 125.
Senaste reviderat av Kommunstyrelsen den 17 september 2024, § 173.

1. Inledning

Denna strategi gäller för hela Arvika kommun med dess bolag; alla anställda, förtroendevalda och andra som har behörighet att använda kommunernas resurser för IT-kommunikation.

2. Bakgrund

Offentlig sektor har, och står inför ännu större utmaningar med en åldrande befolkning med större behov av välfärd, minskade resurser, kompetensförsörjning och ökade krav från de vi finns till för. Vi behöver nyttja digitaliseringens möjligheter och driva på koncernens digitala omställning för att klara av välfärdsuppdraget.

Digitalisering är en av de grundläggande förutsättningarna för ett mer hållbart Arvika. Oavsett om det rör ekonomisk hållbarhet, social hållbarhet eller ekologisk hållbarhet så är digitaliseringen en möjliggörare och rätt använt bidrar det till en ökad omställningsförmåga. Genom att använda digitaliseringens möjligheter skapar vi i kommunkoncernen en modern hållbar kommun och blir samtidigt en attraktiv arbetsgivare. Genom strategin tar vi en aktiv roll i förändringsprocessen och styr digitaliseringen i stället för att styras av den.

Digitalisering är en metod för verksamhetsutveckling, där digitala lösningar används för att effektivisera det som redan görs och/eller att hitta nya, innovativa, sätt att göra saker på.

Vår definition av digitalisering tar utgångspunkt i den, med stöd av forskning framtagna och nationellt vedertagna definitionen av digitalisering.

Begrepp i strategin

Användardriven utveckling
Aktiviteter för förbättringar utgår från invånares behov, nytta och förväntningar.

Digital omställning
Digital omställning innebär att vi tar till vara de möjligheter som ny teknik innebär. Att vi levererar service och tjänster på nya sätt vilket innebär en omställning i vårt sätt att utveckla våra arbetssätt och de tjänster vi levererar inom vårt välfärdsuppdrag.

Effekt
En effekt är en konsekvens av någonting, exempelvis effekten av ett levererat projektresultat.

Innovation
Något nytt som skapar nytta.

Innovativ arbetskultur
Våra ledare agerar som förebilder genom ett modigt, ansvarstagande och uppmuntrande ledarskap som minskar rädslan för att göra fel. Vi har förmåga att ta hand om idéer till nya eller förbättrade lösningar och vi har utrymme att testa och lära.

Nytta
Nytta är en mätbar förändring som skapar värde för en eller flera målgrupper och som bidrar till verksamhetens mål.

Värdeskapande
När den tjänst vi levererar skapar värde för dem vi finns till för.

3. Syfte och mål

Syftet med strategin är att skapa långsiktiga förutsättningar för:

  • kommunkoncernens verksamheter att på ett hållbart sätt ställa om sin verksamhet med stöd av digitaliseringens möjligheter.
  • vidareutveckling av en resurseffektiv och värdeskapande verksamhet som möter de behov som finns hos invånare, företagare, föreningar och besökare samt utefter gällande politiska prioriteringar.
  • vidareutveckling och ett ökat samarbete över organisationsgränser, både inom och utom Arvika kommunkoncern.
  • Risk- och konsekvenshantering. Vid utveckling av verksamheter med hjälp av digitaliseringens möjligheter är det viktigt att risk- och konsekvensanalyser först genomförs för att förstå och hantera de risker som tekniken och de nya arbetssätten innebär samt tydliggöra ansvarsfrågan vid nyttjande av automatisering och AI-teknik.

Strategiska mål för organisationens digital omställning

Strategin innehåller fem strategiska mål som syftar till att stödja vår digitala omställning.

Digitalt först

Mål

  • Arvika kommun ska öka andelen digitala interaktioner med kommunen, där mötet upplevs enkelt, ändamålsenligt och värdeskapande för dem vi finns till för.

Förväntad effekt

  • Genom att hantera majoriteten av ärenden till och från kommunen digitalt, kan resurser över tid fördelas till möten där den mänskliga interaktionen skapar värde.
  • Genom ökad digital självservice som upplevs som enkel och värdeskapande kan våra målgrupper erbjudas snabbare och enklare service.
  • Genom ökad andel digitala interaktioner skapas tillgång till strukturerade data som kan nyttjas i kommunens verksamhetsutveckling.
  • Kvalitetsstrategin och dess fokus på användardriven utveckling och innovativ arbetskultur är grunden i arbetet med Digitalt först. Detta hjälper oss i vår fortsatta förflyttning från ett inifrån-ut perspektiv där verksamhetens perspektiv ofta varit i fokus, till att utveckla vår verksamhet med nya tjänster och arbetssätt för att skapa värde för de vi finns till för.

Digital delaktighet

Mål

  • Arvika kommun ska agera för att minska det digitala utanförskapet och öka jämlikhet.

Förväntad effekt

  • Genom att arbeta med digital delaktighet kan fler medarbetare nyttja digitaliseringens möjligheter och invånare kan ta del av kommunens tjänster och stöd på lika villkor.

Data som strategisk resurs

Mål

  • Arvika kommun ska säkerställa kvalitativa data och nyttja denna som en strategisk resurs.

Förväntad effekt

  • Genom tillgång till kvalitativa data skapas förutsättningar för automatiserade processer, AI-utveckling och datadrivna analyser och beslutsunderlag.

Utforska AI

Mål

  • Arvika kommun ska höja kompetensen och utforska möjligheter med artificiell intelligens (AI) som en del av utvecklingen av kommunen.

Förväntad effekt

  • Genom att utforska och nyttja AI kan processer effektivieras, tid kan frigöras för mänskliga värdeskapande möten och kvalitén i våra tjänster kan höjas.

Informationssäkerhet

Mål

  • Arvika kommun ska agera för att öka medarbetares kunskap och förmåga att hantera koncernens information säkert.

Förväntad effekt

  • Genom att samtliga medarbetare bidrar till att upprätthålla god informationssäkerhet kan våra målgrupper känna sig trygga i att använda kommunens tjänster.

4. Uppföljning och revidering

Respektive verksamhet ska ta fram en årlig aktivitetsplan som ska beskriva hur man avser att beakta och stärka respektive strategiska mål. Aktivitetsplanerna fastställs för kommande år och följs upp i samband med beslut om ny plan för kommande år.

Digitaliseringsstrategin ska revideras vart annat år eller vid behov.

Hjälpte informationen på sidan dig?