Starta livsmedelsverksamhet
- Startsida
- Jobb och företagande
- Tillstånd, regler och tillsyn
- Livsmedelsverksamhet
- Starta livsmedelsverksamhet
På den här sidan hittar du en guide till att starta livsmedelsverksamhet.
Registrering av verksamheten
Senast två veckor innan verksamheten startas ska en anmälan om registrering skickas in till Miljöstaben. Du ska också lämna uppgifter för klassning av kontrollfrekvens. Efter att din livsmedelsverksamhet har blivit registrerad kommer du att få ett beslut om registrering. Du kan starta din livsmedelsverksamhet när du fått beslutet. Har du inte fått beslutet inom två veckor kan du starta ändå. Kommunen tar ut en avgift för registreringen. Om din anmälan uteblir eller kommer in försent riskerar du att få betala en sanktionsavgift. Det är först efter att du startat din livsmedelsverksamhet som Miljöstaben gör en kontroll för att se att verksamheten uppfyller kraven i livsmedelslagstiftningen.
Du kan göra anmälan via vår e-tjänst eller fylla i en anmälningsblankett.
Fastställande av kontrollfrekvens (riskklass)
För att er verksamhet ska kunna placeras i rätt riskklass och få rätt kontrollfrekvens behöver ni också lämna uppgifter om er verksamhet och den hantering som kommer att ske.
- Livsmedelsverksamhet – lämna uppgifter för klassning av kontrollfrekvens
Länk till annan webbplats.
- Läs mer om hur Miljöstabens kontroller går till.
Avgifter
Livsmedelskontrollen finansieras av avgifter. Läs mer om bland annat timtaxa och kontrollavgifter.
Vatten från egen brunn
Ska dricksvatten från egen brunn användas i verksamheten behöver du registrera den som en dricksvattenanläggning.
Näringslivssupporten
- Genom näringslivssupporten kan du som företagare få stöd och rådgivning för att komma vidare i din planering. Du som företagare kan också boka in ett möte där du får möjligheten att träffa personer från olika delar av kommunen och få information om vad du behöver tänka på.
- Rådgivning och stöd | Arvika kommun
Länk till annan webbplats.
Mera information
Det finns information på livsmedelsverkets webbplats om vad en ska tänka på vid start av livsmedelsverksamhet
Branschriktlinjer
På livsmedelsverkets webbplats finns också länkar till branschritlinjer som kan vara bra stöd. Branschriktlinjer är branschens förslag till hur livsmedelsföretag kan utforma sin verksamhet för att uppfylla livsmedelslagstiftningens krav och producera säkra livsmedel.
Checklista
På den här sidan kan du skapa en checklista över vad som behöver göras när du startar en livsmedelsverksamhet. Till exempel om det är andra saker att tänka på som bygglov, om du vill servera alkohol, mm.
Egenkontroll
Det är viktigt att den som tänker sig driva en livsmedelsverksamhet i god tid ser till att få den kunskap som behövs för att kunna inreda en livsmedelslokal, driva verksamheten på ett säkert sätt och utforma ett egenkontrollprogram. Läs mer om egenkontroll här