Starta livsmedelsverksamhet

På den här sidan hittar du en guide till att starta livsmedelsverksamhet.

Registrering av verksamheten

Senast två veckor innan verksamheten startas ska en anmälan om registrering skickas in till Miljöstaben. Du ska också lämna uppgifter för klassning av kontrollfrekvens. Efter att din livsmedelsverksamhet har blivit registrerad kommer du att få ett beslut om registrering. Du kan starta din livsmedelsverksamhet när du fått beslutet. Har du inte fått beslutet inom två veckor kan du starta ändå. Kommunen tar ut en avgift för registreringen. Om din anmälan uteblir eller kommer in försent riskerar du att få betala en sanktionsavgift. Det är först efter att du startat din livsmedelsverksamhet som Miljöstaben gör en kontroll för att se att verksamheten uppfyller kraven i livsmedelslagstiftningen.

Du kan göra anmälan via vår e-tjänst eller fylla i en anmälningsblankett.

När behöver din livsmedelsverksamhet inte registreras?

För att en livsmedelshantering ska behöva registreras krävs en viss grad av organisation och kontinuitet. Med viss kontinuitet menas att verksamheten sker regelbundet och inte endast vid enstaka tillfällen. En viss grad av organisation kan till exempel innebära att vissa utrymmen ställs i ordning eller att man har anställd personal. Även mängden livsmedel som hanteras är av betydelse.

Exempel på verksamheter som inte anses vara livsmedelsföretag och därför inte behöver registreras:

  • En frisörsalong eller bilverkstad som bjuder på kaffe och kakor till sina kunder.
  • Skolklasser som vid enstaka tillfällen säljer hembakat bröd.
  • När du tillfälligt hanterar livsmedel i liten skala. Exempelvis vid aktiviteter som kyrkbasarer och julmarknader.

Tänk på att även om du inte behöver registrera din verksamhet måste livsmedlen vara säkra för konsumenten. Kontakta gärna oss på Miljöstaben om du är osäker på vad som gäller i ditt fall.

Fastställande av kontrollfrekvens (riskklass)

För att er verksamhet ska kunna placeras i rätt riskklass och få rätt kontrollfrekvens behöver ni också lämna uppgifter om er verksamhet och den hantering som kommer att ske.

Avgifter

Livsmedelskontrollen finansieras av avgifter. Läs mer om bland annat timtaxa och kontrollavgifter.

Vatten från egen brunn

Ska dricksvatten från egen brunn användas i verksamheten behöver du registrera den som en dricksvattenanläggning.

Näringslivssupporten

Andra tillstånd och lov som kan behövas

Bygglov
Vid nyetablering av en livsmedelsverksamhet kan du behöva söka bygglov för bland annat ändrad användning av lokal. Kontakta bygglovsavdelningen vid frågor

Köldmedier
Om du har en verksamhet där det finns kyl, frys, luftkonditionering eller värmepump installerad, till exempel en restaurang eller en butik, kan du beröras av regler om kontroll och rapportering om köldmedier.

Alkohol och serveringstillstånd
För att få servera starköl, vin, sprit eller andra jästa alkoholdrycker ska du ha serveringstillstånd. Ett tillstånd söker du hos alkohol- och tobakshandläggarna i Eda Kommun.

Torg och offentlig plats
För att använda offentlig plats till försäljning, evenemang eller liknande krävs tillstånd av polismyndigheten och kommunens medgivande.

Avfall
Tänk på att du som företag kan behöva anmäla eller söka om tillstånd för transport av avfall.

Engångsmaterial
För att minska nedskräpningen av engångsartiklar och resursförbrukningen ska den som på den svenska marknaden serverar dryck/mat i en engångsförpackningar erbjuda möjlighet att få drycken/maten serverad i en återanvändbar mugg/matlåda.

Mera information

Det finns information på livsmedelsverkets webbplats om vad en ska tänka på vid start av livsmedelsverksamhet

Branschriktlinjer

På livsmedelsverkets webbplats finns också länkar till branschritlinjer som kan vara bra stöd. Branschriktlinjer är branschens förslag till hur livsmedelsföretag kan utforma sin verksamhet för att uppfylla livsmedelslagstiftningens krav och producera säkra livsmedel.

Checklista

På den här sidan kan du skapa en checklista över vad som behöver göras när du startar en livsmedelsverksamhet. Till exempel om det är andra saker att tänka på som bygglov, om du vill servera alkohol, mm.

Egenkontroll

Det är viktigt att den som tänker sig driva en livsmedelsverksamhet i god tid ser till att få den kunskap som behövs för att kunna inreda en livsmedelslokal, driva verksamheten på ett säkert sätt och utforma ett egenkontrollprogram. Läs mer om egenkontroll här

Hjälpte informationen på sidan dig?