Mobila verksamheter
- Startsida
- Jobb och företagande
- Tillstånd, regler och tillsyn
- Livsmedelsverksamhet
- Mobila verksamheter
Alla verksamheter som på något sätt hanterar livsmedel på regelbunden basis ska uppfylla kraven för säkra livsmedel.
Det är verksamhetsutövarens ansvar att se till att maten som serveras är säker så att ingen riskerar att bli sjuk. Kunder ska också få rätt information om maten för att kunna fatta välgrundade beslut.
Anmälan om registrering och beslut om fastställande av kontrollfrekvens
Du som tänker sälja livsmedel från en food truck, ett tält eller liknande måste registrera din verksamhet. Anmälan om registrering gör du till miljö- och hälsoskyddsnämnden (eller motsvarande) i den kommun där du huvudsakligen kommer att sälja maten. Anmälan ska göras senast två veckor (tio vardagar) innan verksamheten startar, i Arvika kommun ska anmälan göras till Myndighetsnämnden.
Du kan göra anmälan via vår e-tjänst eller fylla i en anmälningsblankett.
- Registrering / ändring av livsmedelsanläggning
Länk till annan webbplats.
- För att er verksamhet ska kunna placeras i rätt riskklass och få rätt kontrollfrekvens behöver ni också lämna uppgifter om er verksamhet och den hantering som kommer att ske. När anmälan är klar får du ett registreringsbevis. Registreringsbeviset behöver du alltid ha med och vara beredd att visa upp om din verksamhet blir kontrollerad.
- Lämna uppgifter för klassning av kontrollfrekvens
Länk till annan webbplats.
Uppställning av vagn
Tänk på att det kan krävas bygglov för att ställa upp vagnen permanent. Den som önskar torgplats ska kontakta torgtillsyningsman. För att få använda din mobila anläggning på offentlig plats behöver du ansöka om tillstånd hos polisen.
Kontroller
- Miljöstaben kontrollerar en ny verksamhet först efter när den har startat. Då granskas om det finns förutsättningar för att lokalen, verksamheten och egenkontrollen kan ge säkra livsmedel. Om det finns brister i någon av dessa delar ska kontrollmyndigheten besluta att förelägga livsmedelsföretaget att åtgärda dessa. Det är därför viktigt att den som tänker sig driva en livsmedelsverksamhet i god tid ser till att få den kunskap som behövs för att kunna inreda en livsmedelslokal, driva verksamheten på ett säkert sätt och utforma ett egenkontrollprogram.
Vänd dig till din branschorganisation eller till någon konsult för att få hjälp med att få tag på kunskaperna du behöver. Miljöstabens roll är framförallt granskande, men du är givetvis välkommen att höra av dig om du har några frågor.