Mobila verksamheter

Alla verksamheter som på något sätt hanterar livsmedel på regelbunden basis ska uppfylla kraven för säkra livsmedel.

Det är verksamhetsutövarens ansvar att se till att maten som serveras är säker så att ingen riskerar att bli sjuk. Kunder ska också få rätt information om maten för att kunna fatta välgrundade beslut.

Anmälan om registrering och beslut om fastställande av kontrollfrekvens

Du som tänker sälja livsmedel från en food truck, ett tält eller liknande måste registrera din verksamhet. Anmälan om registrering gör du till miljö- och hälsoskyddsnämnden (eller motsvarande) i den kommun där du huvudsakligen kommer att sälja maten. Anmälan ska göras senast två veckor (tio vardagar) innan verksamheten startar, i Arvika kommun ska anmälan göras till Myndighetsnämnden.

Du kan göra anmälan via vår e-tjänst eller fylla i en anmälningsblankett.

Uppställning av vagn

Tänk på att det kan krävas bygglov för att ställa upp vagnen permanent. Den som önskar torgplats ska kontakta torgtillsyningsman. För att få använda din mobila anläggning på offentlig plats behöver du ansöka om tillstånd hos polisen.

Kontroller

Vänd dig till din branschorganisation eller till någon konsult för att få hjälp med att få tag på kunskaperna du behöver. Miljöstabens roll är framförallt granskande, men du är givetvis välkommen att höra av dig om du har några frågor.

Vatten för handtvätt

Det ska finnas tillgång till rinnande varmt och kallt vatten av dricksvattenkvalitet, flytande tvål och pappershanddukar i anslutning till anläggningen. Handskar eller desinfektionsmedel fungerar inte som ersättning för handtvätt. Rinnande vatten kan ordnas på olika sätt, exempelvis genom vattendunkar. Används dunkar eller tankar behöver dessa hållas rena, och vattnet bör bytas regelbundet.

Personaltoalett

Tillgång till en separat personaltoalett ska finnas inom rimligt gångavstånd. Om du använder en annan livsmedelsanläggnings personaltoalett bör det finnas en skriftlig överenskommelse.

Rutiner

Det ska finnas rutiner för arbetet i den mobila anläggningen och du som verksamhetsutövare ska kunna uppge dem vid en kontroll. Rutinerna ska gälla för bland annat rengöring, temperaturer, hygien, spårbarhet, hantering av avfall och åtgärder vid brister.

Temperaturkontroll

Det är viktigt att regelbundet kontrollera temperaturen av till exempel varmhållning och kyl/frys. Upptäcker du brister måste du åtgärda det omedelbart och flytta eller kasta mat som kan ha blivit dålig.

Varuskydd

Livsmedel ska skyddas så att de inte förorenas. Det kan exempelvis ordnas genom att ha lock över kärl eller att en skiva sätts i framkant av vagnen. Tänk på hur anläggningen placeras och på att bygga upp ditt matställe så att det skyddas från sol, regn, fåglar och andra föroreningar.

Skyddskläder

Du som arbetar med livsmedel ska använda skyddskläder, till exempel förkläde och keps, för att förhindra att livsmedlen förorenas. För att förhindra förorening bör du bara använda dessa arbetskläder i den mobila anläggningen.

Hjälpte informationen på sidan dig?