Riskklassning av livsmedelsanläggning

När du startar ett livsmedelsföretag/anläggning behöver du utöver registreringen även lämna in uppgifter till Myndighetsnämnden så att anläggningen kan riskklassas enligt Livsmedelsverkets riskklassningsmodell.

Riskklassningsmodellen är uppbyggd enligt en grundstruktur där verksamheter riskklassas enligt följande uppgifter:

  • Huvudsaklig inriktning
  • Aktiviteter med kontrollbehov
  • Produktgrupper kopplade till särskilda regler
  • Verksamhetens omfattning

Uppgifterna som tas in i samband med riskklassningen mynnar ut i ett beslut där anläggningen tilldelas en kontrollfrekvens per fem år.

Uppföljande kontroll

När Miljöstaben upptäcker avvikelser vid den ordinarie kontrollen utför Miljöstaben uppföljande kontroller. Dessa uppföljande kontroller ingår inte i den tilldelade kontrollfrekvensen.  

I de fall Miljöstaben får in klagomål på en verksamhet eller vid misstanke om matförgiftning måste Miljöstaben kontrollera detta. I de fall klagomålen anses befogade räknas dessa kontroller som uppföljande kontroll som inte ingår i den ordinarie kontrollfrekvensen och verksamheterna debiteras extra för detta.

Hjälpte informationen på sidan dig?