Olovligt byggande, ovårdade tomter

skrotbil

Kommunen har tillsynsansvar när det gäller plan- och bygglagen. Här finns information om vad det innebär för den som är fastighetsägare, byggherre eller verksamhetsutövare och hur du gör en anmälan om tillsyn.

Kommunen har tillsynsansvar gällande plan- och bygglagen och ska ingripa om det utförs lov- och anmälningspliktiga åtgärder utan lov eller anmälan. Det kan till exempel handla om att någon bygger en bygglovspliktig byggnad utan lov, att någon har en ovårdad tomt eller att en verksamhet inte har tillstånd.

Vad är tillsyn?

Tillsyn är en granskning i efterhand för att rätta till överträdelser och fel. Myndighetsnämnden har tillsynsansvar över att byggherren fullgör sina skyldigheter enligt plan- och bygglagen, PBL, och dess föreskrifter.

Utöver detta ingår även tillsynsansvar över att ägare tar sitt ansvar att underhålla sina byggnader med mera samt att funktionskontrollanter/kontrollansvariga sköter sina uppgifter enligt lagen.

Myndighetsnämnden har även tillsynsansvar för överträdelser inom strandskyddat område, obligatoriska ventilationskontroller, hissar och andra motordrivna anordningar.

Olovlig byggande eller olovlig åtgärd

Med olovlig åtgärd menas att något, som kräver något typ av tillstånd enligt plan- och bygglagen, har utförts utan tillstånd. Olovlig åtgärd innebär ofta att någon av följande överträdelser gjorts:

  • Anmälningspliktig åtgärd har påbörjats utan startbesked
  • Anmälningspliktig åtgärd har tagits i bruk utan slutbesked
  • Lovpliktig åtgärd har påbörjats utan lov
  • Lovpliktig åtgärd har påbörjats utan startbesked
  • Lovpliktig åtgärd har tagits i bruk utan slutbesked

Du som är byggherre ska se till att alla bygg-, rivnings- och markåtgärder genomförs utifrån de krav som finns i plan- och bygglagen. Detta gäller även om åtgärden inte kräver lov eller anmälan.

Tänk också på att du måste följa det lov du har fått. Om du under arbetets gång vill göra förändringar kan detta kräva ett nytt lov. Kontakta därför alltid Bygglovsavdelningen innan du gör ändringar. Under byggprocessen kan vi komma att besöka fastigheten för att se så att du som byggherre tar ditt ansvar.

På webbplatsen finns mer information som berättar om åtgärden kräver ett lov eller en anmälan.

Om du utför en åtgärd som kräver lov eller startbesked utan att sådant beviljats, kan du bli skyldig att betala en byggsanktionsavgift och kan även få ett föreläggande med vite.

Ovårdad tomt och ovårdat byggnadsverk

Plan- och bygglagstiftningen ställer krav på att du som fastighetsägare ska hålla din tomt och fastighet i ett vårdat skick och sköta den så att risken för olycksfall begränsas.

Skräpiga tomter fyllda med föremål som exempelvis gamla bilar, gammalt byggnadsmaterial eller skrot kan ses som ovårdade. Har du avfall eller föremål som kan läcka ut miljöfarliga ämnen så måste de hanteras och förvaras så att mark och vatten inte förorenas. En hög häck, träd eller buskar som skymmer sikten vid utfarter och korsningar kan ses som en betydande olägenhet för omgivning och fara för trafikanter.

Byggnadsverk hållas i vårdat skick och underhållas så att dess utformning och tekniska egenskaper i huvudsak bevaras. Underhållet ska anpassas till omgivningens karaktär och byggnadsverkets värde från historisk, kulturhistorisk, miljömässig och konstnärlig synpunkt. Om byggnadsverket är särskilt värdefullt från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt ska det underhållas så att de särskilda värdena bevaras.

Vissa anordningar i byggnadsverk ska hållas i sådant skick att de alltid fyller sitt ändamål. Det gäller anordningar för säkerhet vid användning och i händelse av brand, skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljön, energihushållning och värmeisolering samt anordningar för tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Obligatorisk ventilationskontroll

I plan- och bygglagstiftningen finns bestämmelser om obligatorisk funktionskontroll av ventilationssystem i byggnader, OVK. Obligatorisk ventilationskontroll är en kontroll av ventilationssystemet som utförs av en certifierad sakkunnig. För flertalet byggnader måste en funktionskontroll av ventilationssystemet göras vid vissa tidpunkter.

Det är byggnadens ägare som ska se till att OVK utförs enligt bestämmelserna i plan- och bygglagstiftningen. Om bestämmelserna inte följs får Myndighetsnämnden förelägga byggnadens ägare att utföra OVK. Om ventilationssystemet har brister eller övriga krav inte uppfylls får nämnden förelägga byggnadens ägare att rätta till dessa. Nämnden får också förbjuda att hela eller delar av byggnaden används om den har brister som kan äventyra säkerheten som dem som vistas i byggnaden. Föreläggande kan förenas med vite.

Hiss och motordriven anordning

Hissar och andra motordrivna anordningar ska kontrolleras innan de tas i bruk samt kontinuerligt med visst tidsintervall. Syftet är att alla hissar och andra motordrivna anordningar ska vara säkra att använda. En motordriven anordningen kan till exempel vara en hiss, rulltrappa, motordriven port, skidlift eller linbana.

I plan- och bygglagen finns det krav på kontroll av motordrivna anordningar i byggnadsverk, liksom bestämmelser om hur och när de får användas. Det är den som äger eller annars ansvarar för anordningen som ska se till att den kontrolleras. Om bestämmelserna inte följs kan det bli ett tillsynsärende. Detta kan leda till byggsanktionsavgift, föreläggande och vite.

Så här anmäler du

Anmälan

Hur anmäler du?

Om du tror att någon exempelvis har börjat bygga utan bygglov eller att en tomt är ovårdad kan du göra en anmälan om det till oss. Om du är osäker får du gärna kontakta Bygglovsavdelningen först för att få ta del av eventuella bygglov.

En anmälan kan göras per telefon, brev eller e-post. För att minimera missförstånd ser vi gärna att du lämnar in en skriftlig anmälan och använder vår blankett för anmälan av tillsyn. I blanketten kan du välja om du vill vara anonym eller inte. Tänk på att du inte blir anonym om du ringer in och anmäler eller om du mejlar in en anmälan, eftersom det då finns information om vilket nummer som ringt eller vem som är avsändare.

Om du vill vara anonym får du inte beslut i ärendet skickat till dig. Om du vill få bekräftelse på att en anmälan gjorts och information om beslut i ärendet behöver du ange kontaktuppgifter tillsammans med din anmälan.

Allmän handling

Brev och e-post som kommer in till Bygglovsavdelningen anses som allmänna handlingar. Det betyder att alla har rätt att ta del av dessa handlingar, om de inte omfattas av sekretess.

En allmän handling förvaras hos en myndighet och har antingen kommit in till eller upprättats av myndigheten. En handling kan till exempel vara en bild, en text eller information i digital form.

Vissa allmänna handlingar är sekretessbelagda. Det innebär att handlingens uppgifter inte kan lämnas ut. Vad som är sekretess bestäms av offentlighets- och sekretesslagen. Känsliga uppgifter om en enskilds personliga förhållanden kan till exempel vara sekretessbelagda.

Hur går tillsynen till?

När en anmälan kommer in till oss registreras den. Fastighetsägaren informeras sedan om att en anmälan har kommit in till oss och får en chans att bemöta den. Vi har i det läget inte utrett ärendet utan vill bara få den anmäldes syn på saken. Även den som anmält får bekräftelse på att en anmälan registrerats och ärende upprättats om denne valt att inte anmäla anonymt.

Bygglovsavdelningen utreder därefter om det utförda kräver lov eller inte, och om det finns ett beviljat lov, startbesked eller slutbesked. Ofta sker ett platsbesök. Om det visar sig att åtgärden inte är lov- eller anmälningspliktig eller ska utredas av någon annan orsak, beslutar handläggaren om avskrivning och sedan avslutas ärendet.

Om handläggaren bedömer att något utförts utan lov eller tillstånd ges fastighetsägaren en möjlighet att rätta sig, exempelvis genom att ta bort det olovligt byggda. Finns det förutsättningar för att bevilja lov i efterhand ges också en möjlighet att ansöka om lov.

Om rättelse inte utförs hanteras ärendet i Myndighetsnämnden som beslutar om eventuella byggsanktionsavgifter samt förelägganden. Ett föreläggande kan till exempel betyda att det som byggts måste rivas.

Handläggningen av en tillsynsanmälan kan ta olika lång tid beroende på vad anmälan avser. I många ärenden pågår handläggningen av en anmälan utan att den som har anmält tillsynen tar del av de olika handläggningsmomenten. Om anmälaren inte valt att anmäla tillsyn anonym kommer den att få beslutet skickat till sig.

Vem har ansvar?

Byggherrens ansvar

Byggherre är du som åt dig själv utför eller låter utföra byggnads-, rivnings- eller markarbeten. När du som privatperson låter bygga något på din fastighet är det alltså du som är byggherre. Byggherren behöver inte vara en fysisk person utan kan även vara en juridisk person som till exempel ett företag eller en bostadsrättsförening.

Du som är byggherre ska se till att alla bygg-, rivnings- och markåtgärder genomförs enligt de krav som gäller i plan- och bygglagen. Detta gäller även om åtgärden inte kräver lov eller anmälan.

Fastighetsägarens ansvar

Fastighetsägare är du som äger en fastighet. Fastighetsägaren är alltid ytterst ansvarig för fastigheten och de ändringar som sker på den.

Verksamhetsutövarens ansvar

Verksamhetsutövare är du som bedriver en verksamhet. Verksamhetsutövaren kan även vara en juridisk person. Både du som är fastighetsägare och du som är verksamhetsutövare ansvarar för att bygglov finns för verksamheten.

Påföljder

Byggsanktionsavgift

Om du inte följer bestämmelserna i plan- och bygglagen kan du bli skyldig att betala en byggsanktionsavgift. Det gäller även om lov för en åtgärd kan beviljas i efterhand. Du behöver inte betala någon byggsanktionsavgift om du frivilligt tar bort det som byggts olovligt eller återställer det utförda inom en viss tid.

Förelägganden

Om Myndighetsnämnden bedömer att lov kan ges i efterhand beslutas om ett lovföreläggande för åtgärden. Om lov inte kan ges i efterhand och du väljer att inte rätta åtgärden självmant, kan Myndighetsnämnden besluta om ett rättelseföreläggande som gör det tvingande att du tar bort det som byggts. I samband med ett sådant beslut bestäms även ett vitesbelopp som du behöver betala om rättelsen inte utförs inom en viss tid från det att beslutet fattades.

Förutom dessa kan nämnden besluta om föreläggande om underhållsutredning, åtgärdsföreläggande, rivningsföreläggande, föreläggande om trafiksäkerhet och föreläggande om stängsel. Vissa förelägganden får förenas med vite.

Preskription

Om det har gått mer än tio år från att det olovliga har gjorts kan vi inte begära att du ska rätta åtgärden. Det kallas för att åtgärden har blivit preskriberad. Det betyder inte att åtgärden har blivit lovlig.

Preskriptionstiden gäller inte om du olovligen tagit i anspråk eller inrett en bostadslägenhet för ett annat ändamål än för bostad eller om du har en ovårdad tomt.

Hjälpte informationen på sidan dig?