Livsmedel
- Startsida
- Bygga, bo och miljö
- Livsmedel
För att maten ska vara säker att äta krävs kunskap av den som hanterar maten. Det gäller både om du lagar mat i hemmet och om du hanterar mat i ditt yrke.
Kommunens Miljöstab kontrollerar regelbundet verksamheter och anläggningar där livsmedel hanteras och säljs. Det finns också särskilda krav på den som är företagare i livsmedelsbranschen.
Den som äter mat vill att maten ska vara god och nyttig och när man köper maten kanske man också önskar att den ska vara billig. Det som vi kanske inte alltid tänker på är att den också ska vara säker att äta både på kort och på lång sikt. Den ska alltså inte innehålla parasiter, bakterier, virus, bekämpningsmedelsrester eller naturliga gifter i sådana mängder som gör oss sjuka på något sätt, inte idag och inte heller någon annan gång under vår livstid. Det är också av största betydelse att den som är allergisk eller överkänslig för ett livsmedel eller ämne ska kunna äta säker mat. Alla måste vi kunna lita på en ingrediensförteckning, men för en allergiker kan det vara livsavgörande om uppgifterna är felaktiga.
För att maten ska vara säker krävs framförallt kunskap hos de personer som hanterar den. Det gäller både om man lagar mat i hemmet och om man har mat som professionell sysselsättning. Miljöstaben kontrollerar regelbundet alla storkök, restauranger, kaféer, butiker och andra ställen du kan köpa mat på. Maten i hemmet har du kontroll över själv.
Mat blir lätt förstörd. Man måste därför vara noga med renlighet och med att varorna förvaras vid rätt temperatur. Mikroorganismer finns överallt och det gäller därför att behandla livsmedel på rätt sätt även i det egna hushållet.
- Ta gärna med en kylväska när du handlar sommartid.
- Köp inte grön potatis eller skadade konservburkar.
- Var noga med att följa förvaringsanvisningar på de varor du köper.
- Håll isär råa och färdiglagade livsmedel.
- Skölj frukt och grönsaker noggrant.
- Förvara inte mat i öppnade konservburkar.
- Kasta bort saft, sylt eller mos som är möglig. Skär bort en tjock skiva om osten möglat.
- Diska redskap och skärbrädor genast när du använt dem.
- Tvätta händerna noga med tvål och vatten innan du börjar laga mat.
- Tvätta händerna en gång till om du nyser, kliar dig i håret eller rör näsa, mun eller öron med händerna. Tvätta alltid händerna efter toalettbesök.
- Byt disktrasa ofta, helst dagligen. Koka den eller tvätta den i minst 60°C.
- Byt även handduk ofta. Det behöver finnas en för händer och en för disk.
- Smaka inte på rå köttfärs.
- Kyl varm mat snabbt utan lock i kallt vatten om den ska sparas. Sätt sedan in den med lock på i kylen.
- Tina fryst mat i en bunke i kylskåpet.
- Smaka av maten med sked, använd inte fingrarna.
- Och till sist: Tänk på att kockarna på TV inte alltid gör rätt när det gäller hygienen.