Du som är flykting från Ukraina

På vår webbplats finns information om Arvika kommun att få på olika språk. Om du besöker webbplatsen via en dator finns en translatefunktion i webbplatsens huvud, längst upp till höger, där du väljer önskat språk. På din mobil går du till https://translate.google.se, skriver in webbplatsen www.arvika.se och väljer språk.

На нашому сайті ви знайдете інформацію про муніципалітет Арвіка різними мовами. Якщо ви відвідуєте веб-сайт за допомогою комп’ютера, у заголовку веб-сайту у верхньому правому куті є функція перекладу, де ви вибираєте потрібну мову. На мобільному телефоні перейдіть на сторінку https://translate.google.se, перейдіть на веб-сайт www.arvika.se та виберіть мову.

Integrationscentrum hjälper dig

Välkommen att besöka oss på Integrationscentrum. Vi kan svara på dina frågor och hjälper dig med att fylla i blanketter och annat praktiskt. Om du omfattas av massflyktsdirektivet så kan vi hjälpa dig med bostad om du önskar det. Kom till oss och berätta om din situation så kan vi titta på vilken typ av boende som kan passa dig. Du behöver inte beställa tid och det kostar ingenting.

Vi finns på Strandvägen 2 (Arvika Näringslivscenter) nere i hamnen.
Öppettider: måndag-torsdag 8.30-12.00, 13.00-16.00, fredag 8.30-12.00, 13.00-15.00.
Postadress: 25. Integrationscentrum, 671 81 Arvika.

Migrationsverket

Det är Migrationsverket som ansvarar för att ta emot flyktingar till Sverige. Migrationsverket har inget fysiskt kontor i Arvika, närmaste kontor finns i Örebro. Du hittar information och kontaktuppgifter på Migrationsverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. På deras webbplats finns också information Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om rättigheter till arbete, bostad, hälso- och sjukvård samt ekonomisk bistånd, för dig som söker skydd enligt direktivet om tillfälligt skydd.

Registrera dig hos Migrationsverket!

Om du kommit till Arvika på egen hand är det viktigt att du så fort som möjligt registrerar dig hos Migrationsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Detta för att du ska få rätt till ersättningar och stöd som exempelvis skola och förskola för barnen eller vård. Närmaste kontor finns i Örebro, men du kan också registrera dig via Migrationsverkets e-tjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


Två olika typer av boende för dig som är flykting

Det är Migrationsverket som har ansvar för flyktingar som kommer till Sverige. Det finns två olika sätt att få boende.


Alternativ 1: Eget boende (EBO)

Om du kan försörja dig själv så kan du hyra din egen bostad. Då kan du välja var du vill bo.
Du kan få stå i kö för att få bostad. Du kan kontakta olika hyresvärdar för att fråga om de har en bostad som du kan få hyra. Integrationscentrum kan hjälpa dig att komma i kontakt med hyresvärdar om du behöver det. Det boendet kallas för eget boende (EBO).

Det går till så här:
Frivillig process EBO (Eget boende)
Flykt från Ukraina → Kommer till Sverige → Registrering och dokumentation hos Migrationsverket → Kommer till kommun → Eget ansvar för boende och försörjning.


Alternativ 2: Anläggningsboende (ABO)

Om du inte kan ordna ditt eget boende ser Migrationsverket till att du får en bostad. Du får bostad där det finns plats. Det kan vara var som helst i Sverige. Det boendet kallas för anläggningsboende (ABO).

Det går till så här:
Anläggningsboende (ABO)
Flykt från Ukraina → Kommer till Sverige → Registrering och dokumentation hos Migrationsverket → Migrationsverket ordnar tillfälligt boende i någon kommun i väntan på beslut → Migrationsverket ordnar en fast bostad till dig (du kan inte välja var du ska bo).


Husdjur

Katter, hundar och andra husdjur som kommer från Ukraina ska anmälas till tullpersonalen vid gränsen som gör bedömningar från fall till fall utifrån den dokumentation som djurägaren har med sig. Om anmälan inte skedde vid gränsen SKA katten eller hunden till veterinär för bedömning. Jordbruksverket står för denna kostnad.

Veterinärer i Arvika:
Distriktsveterinärerna 010-122 87 00
Smådjurskliniken Solstaden 0570-477 60

Mer information finns på Jordbruksverkets webbplats. Länk till annan webbplats.


Information

Informationsverige.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är informationsportalen för nyanlända flyktingar. Här finns information bland annat på engelska och ryska om hur det svenska samhället fungerar.

Information som riktar sig till dig som kommit som flykting från Ukraina finns också på krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., även på ukrainska, ryska och engelska.

Sveriges radio - nyheter på ukrainska Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och ryska Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


Ekonomiskt stöd och boende

Migrationsverket ansvarar för och betalar ut ersättning till flyktingar. För att få ersättning måste personen registrera sig och få beviljat uppehållstillstånd hos Migrationsverket. Den som söker skydd enligt Massflyktsdirektivet måste ansöka särskilt om dagersättning.

Om flyktingen registrerar sig på Migrationsverket och uppger att man har egen bosättning får man inget bidrag för boende.

Mer information finns på Migrationsverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om rättigheter till arbete, bostad, hälso- och sjukvård samt ekonomisk bistånd, för dig som söker skydd enligt direktivet om tilfälligt skydd. 

Sjukvård och tandvård

Det är Region Värmland som ansvarar för vårdfrågor. Flyktingar från Ukraina har rätt till sjukvård och tandvård som asylsökande - kontakta vårdcentral. På vårdcentraler kan flyktingar även vaccineras mot Covid-19. Vaccinationen är gratis.

Mer information finns på Region Värmlands webbplats, 1177 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Skola och barnomsorg

Barn upp till 18 år har rätt till förskola och skola. För att få gå i svensk skola ska man först ha fått uppehållstillstånd. Man kontaktar sen kommunens Arbetsmarknads- och integrationsenhet, tfn 0570-814 39. Kommunen kan också ge visst stöd åt den som istället vill fortsätta sin ukrainska skolgång på distans.

Mer information om skola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och barnomsorg Länk till annan webbplats. i Sverige finns på Skolverkets webbplats på bland annat ukrainska och ryska, liksom. övergripande information Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Lära sig svenska

Under hösten kommer Ingesunds folkhögskola i Arvika att starta en kurs för personer från Ukraina som vill studera svenska. Om du är intresserad kontakta Mari-Louise Eriksson, tfn 070-209 53 46, e-post mari-louise.eriksson@regionvarmland.se


Arbete

Om du är över 16 år har du rätt och möjlighet att arbeta. Kontakta Arbetsförmedlingen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om du behöver hjälp med vad som gäller och hur du söker jobb.

Trygghet

I samband med flyktingsituationen finns en risk för att flyktingar utsätts för otrygga situationer. Det finns råd Länk till annan webbplats. framtagna på bland annat ukrainska, ryska och engelska.

Polisen har telefonnummer +4677 114 14 00. Är läget akut? Ring 112. Det är till polisen du vänder dig för att anmäla eller lämna tips om brott. 

Har du utsatts för sexuella övergrepp, hot eller våld och vill ha råd eller stöd kan du ringa Kvinnofridslinjen på telefonnummer: +4620-50 50 50. 

Resa

Region Värmland erbjuder personer som flytt Ukraina kostnadsfria resor inom Region Värmlands kollektivtrafik (Värmlandstrafiks bussar och tåg och Karlstadbuss). Personen behöver kunna visa upp pass eller id-handling från Ukraina. Mer information finns på Region Värmlands webbsida om Ukraina. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Fritidsaktiviteter

Inom Arvika kommun finns många aktiva föreningar som är verksamma inom idrotts- eller kultursektorn eller är engagerade i sociala frågor. Det finns mycket att se och göra i vår kommun för en meningsfull fritid. På vår webbplats hittar du en sida med många tips kring fritidsaktiviteter.

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2022-10-17