Du som är flykting från Ukraina

Här finns information till dig som kommit till Arvika kommun som flykting från Ukraina.

På vår webbplats finns information om Arvika kommun att få på olika språk. Om du besöker webbplatsen via en dator finns en translatefunktion i webbplatsens huvud, längst upp till höger, där du väljer önskat språk. På din mobil går du till https://translate.google.se Länk till annan webbplats., skriver in webbplatsen www.arvika.se och väljer språk.

На нашому сайті ви знайдете інформацію про муніципалітет Арвіка різними мовами. Якщо ви відвідуєте веб-сайт за допомогою комп’ютера, у заголовку веб-сайту у верхньому правому куті є функція перекладу, де ви вибираєте потрібну мову. На мобільному телефоні перейдіть на сторінку https://translate.google.se, перейдіть на веб-сайт www.arvika.se та виберіть мову.

Integrationscentrum hjälper dig

Välkommen att besöka oss på Integrationscentrum. Vi kan svara på dina frågor och hjälper dig med att fylla i blanketter och annat praktiskt. Om du omfattas av massflyktsdirektivet så kan vi hjälpa dig med bostad om du önskar det. Kom till oss och berätta om din situation så kan vi titta på vilken typ av boende som kan passa dig. Du behöver inte beställa tid och det kostar ingenting.

Vi finns på Strandvägen 2 (Arvika Näringslivscenter) nere i hamnen.
Öppettider: måndag-torsdag 8.30‑12.00, 13.00‑16.00, fredag 8.30‑12.00, 13.00‑15.00.
Postadress: 25. Integrationscentrum, 671 81 Arvika.

Migrationsverket

Det är Migrationsverket som ansvarar för att ta emot flyktingar till Sverige. Migrationsverket har inget fysiskt kontor i Arvika, närmaste kontor finns i Örebro. Du hittar information och kontaktuppgifter på Migrationsverkets webbplats. Där finns också information om rättigheter till arbete, bostad, hälso- och sjukvård samt ekonomisk bistånd, för dig som söker skydd enligt direktivet om tillfälligt skydd.

Registrera dig hos Migrationsverket!

Om du kommit till Arvika på egen hand är det viktigt att du så fort som möjligt registrerar dig hos Migrationsverket. Detta för att du ska få rätt till ersättningar och stöd som exempelvis skola och förskola för barnen eller vård. Närmaste kontor finns i Örebro, men du kan också registrera dig via Migrationsverkets e-tjänst.

Två olika typer av boende för dig som är flykting

Det är Migrationsverket som har ansvar för flyktingar som kommer till Sverige. Det finns två olika sätt att få boende.

Alternativ 1: Eget boende (EBO)

Om du kan försörja dig själv så kan du hyra din egen bostad. Då kan du välja var du vill bo.
Du kan få stå i kö för att få bostad. Du kan kontakta olika hyresvärdar för att fråga om de har en bostad som du kan få hyra. Integrationscentrum kan hjälpa dig att komma i kontakt med hyresvärdar om du behöver det. Det boendet kallas för eget boende (EBO).

Det går till så här:
Frivillig process EBO (Eget boende)
Flykt från Ukraina → Kommer till Sverige → Registrering och dokumentation hos Migrationsverket → Kommer till kommun → Eget ansvar för boende och försörjning.

Alternativ 2: Anläggningsboende (ABO)

Om du inte kan ordna ditt eget boende ser Migrationsverket till att du får en bostad. Du får bostad där det finns plats. Det kan vara var som helst i Sverige. Det boendet kallas för anläggningsboende (ABO).

Det går till så här:
Anläggningsboende (ABO)
Flykt från Ukraina → Kommer till Sverige → Registrering och dokumentation hos Migrationsverket → Migrationsverket ordnar tillfälligt boende i någon kommun i väntan på beslut → Migrationsverket ordnar en fast bostad till dig (du kan inte välja var du ska bo).

Husdjur

Från och med den 1 september 2023 gäller inte längre undantagsreglerna för hundar, katter och illrar som kommer med sina ägare som flytt från Ukraina. Sverige har återgått till de ordinarie reglerna för att ta in hundar, katter och illrar från Ukraina även för de som är flyktingar. Det innebär att djur som inte uppfyller kraven för att få komma in avvisas vid den svenska gränsen eller i värsta fall kan avlivas. Om djuret redan vistas i Sverige, kontakta veterinär.

Kontakt Jordbruksverket:
Petukraine@jordbruksverket.se
, tfn 0771-223 223

Veterinärer i Arvika:
Distriktsveterinärerna, tfn 010-122 87 00
Smådjurskliniken Solstaden, tfn 0570-477 60

Information

Informationsverige.se är informationsportalen för nyanlända flyktingar. Här finns information bland annat på engelska och ryska om hur det svenska samhället fungerar.

Sveriges radio ger dagliga nyheter bland annat på ukrainska och ryska.

Ekonomiskt stöd och boende

Migrationsverket ansvarar för och betalar ut ersättning till flyktingar. För att få ersättning måste personen registrera sig och få beviljat uppehållstillstånd hos Migrationsverket. Den som söker skydd enligt Massflyktsdirektivet måste ansöka särskilt om dagersättning.

Om flyktingen registrerar sig på Migrationsverket och uppger att man har egen bosättning får man inget bidrag för boende.

Mer information finns på Migrationsverkets webbplats om rättigheter till arbete, bostad, hälso- och sjukvård samt ekonomisk bistånd, för dig som söker skydd enligt direktivet om tilfälligt skydd.

Sjukvård och tandvård

Det är Region Värmland som ansvarar för vårdfrågor. Flyktingar från Ukraina har rätt till sjukvård och tandvård som asylsökande - kontakta vårdcentral. På vårdcentraler kan flyktingar även vaccineras mot Covid-19. Vaccinationen är gratis.

Skola och barnomsorg

Barn upp till 18 år har rätt till förskola och skola. För att få gå i svensk skola ska man först ha fått uppehållstillstånd. Man kontaktar sen kommunens Arbetsmarknads- och integrationsenhet, tfn 0570-814 39. Kommunen kan också ge visst stöd åt den som istället vill fortsätta sin ukrainska skolgång på distans.

Mer information om skola och barnomsorg i Sverige finns på Skolverkets webbplats på bland annat ukrainska och ryska, liksom övergripande information.

Lära sig svenska

Från hösten 2023 har ukrainska flyktingar i Arvika kommun möjlighet att studera svenska genom SFI (Svenska för invandrare). Ukrainska flyktingar kommer successivt att beredas plats i ordinarie SFI-grupper.

Arbete

Om du är över 16 år har du rätt och möjlighet att arbeta. Kontakta Arbetsförmedlingen om du behöver hjälp med vad som gäller och hur du söker jobb.

Trygghet

I samband med flyktingsituationen finns en risk för att flyktingar utsätts för otrygga situationer. Det finns råd framtagna på bland annat ukrainska, ryska och engelska.

Polisen har telefonnummer +4677 114 14 00. Är läget akut? Ring 112. Det är till polisen du vänder dig för att anmäla eller lämna tips om brott.

Har du utsatts för sexuella övergrepp, hot eller våld och vill ha råd eller stöd kan du ringa Kvinnofridslinjen på telefonnummer: +4620-50 50 50.

Hjälpte informationen på sidan dig?