När det börjar brinna
- Startsida
- Bygga, bo och miljö
- Brandskydd, sotning
- När det börjar brinna
Rädda, varna, larma, släck är en bra ramsa att komma ihåg om det börjar brinna.
Om det börjar brinna
Om det börjar brinna ska du utrymma rummet där det brinner och stänga dörren. Då stänger du både in röken och begränsar tillgången till syre vilket hindrar brandens tillväxt. Sätt dig själv och andra i säkerhet! Larma sedan räddningstjänsten genom att ringa 112. Tala om vad som hänt, varifrån du ringer och vem du är. Sedan kan du försöka att släcka branden om det är möjligt.
En bra ramsa för att komma ihåg är:
Rädda = Rädda dig själv och de som är i fara.
Varna = Varna alla som hotas av branden.
Larma = Larma 112.
Släck = Släck branden om du tror att du klarar det.
Om olyckan är framme är det viktigt att du vet hur du ska göra. Mycket kan du själv förbereda genom att skaffa brandvarnare, handbrandsläckare och inte minst träna dig i att agera rätt. Sedan kan du försöka släcka branden. Men ta inte för stora risker så du skadar dig själv.
Brand i kläder
Om det börjar brinna i dina kläder, rulla runt på marken tills elden kvävs. Skydda ansiktet med dina händer.
Om det brinner i någon annans kläder, lägg personen på marken och släck elden med en filt eller liknande. Släck alltid från huvudet och neråt för att undvika lågor från att slå upp i ansiktet.
Kyl alltid brännskador och glödande kläder med svalt vatten i minst 10 minuter.
Brännskador
Om du eller någon i din omgivning bränner sig är det viktigt att agera på rätt sätt. Lindriga brännskador spolas med kallt vatten. Vid svåra brännskador behövs sjukhusvård.
Brännskador delas in i tre kategorier:
Första gradens brännskador är den lindrigaste kategorin. Brännskadan är ytlig och känneteknas av röd, svullen och öm hud.
Andra gradens brännskada går djupare i huden och ger blåsbildning.
Tredje gradens brännskada är den svåraste kategorin där huden är bortbränd.
Efter branden
Efter en brand kan det uppstå många frågor och det kan vara svårt att ta till sig av den information man får direkt. Här kommer svar på några av de frågor som brukar uppstå efter en brand. Om du har fler funderingar, kontakta gärna Räddningstjänsten.