Hantera kemikalier

Kemikalier är ofta skadliga för miljön och för vår hälsa. Här finns tips om vad du ska tänka på.

Vi använder stora mängder kemikalier i våra hushåll. Många är skadliga både för miljön och hälsan, som till exempel bilvårdsprodukter, bekämpningsmedel, färger och rengöringsmedel. Ohälosamma, ibland hormonpåverkande, kemiska ämnen avges från en del av våra prylar, kläder, byggmaterial med mera.

Försök att välja produkter som är miljömärkta med Bra miljöval, Svanen eller liknande och att använda så lite kemikalier som möjligt. Tvätta bilen i en bilvårdsanläggning istället för på gatan. Det finns också många alternativa metoder till att använda bekämpningsmedel i trädgården.

Tänk också på att rester av miljöfarliga produkter ska samlas upp och lämnas till miljöstationen på Mossebergs avfallsanläggning.

Som konsument finns det fler val som du kan göra som bidrar till ett minskat kemikalieanvändande:

  • Välj ekologiska produkter när du handlar mat, kläder och hudvård. Använd inte mer än du behöver och var extra försiktig med barns hud
  • Undvik produkter med antibakteriell funktion.
  • Konsumera mindre materiellt. Alla prylar, kläder, möbler innehåller kemikalier. Oönskade ämnen sprids vid tillverkning och senare vid avfallshanteringen, ibland också vid användningen.
  • Återanvänd eller köp saker som håller länge (fast inte i onödan) och som består av naturmaterial.

För dig som konsument driver Kemikalieinspektionen en webbplats där du finner information om vardagskemikalier som gör att du lättare kan göra medvetna val och hantera olika sorters produkter på ett säkert sätt.

Enligt miljöbalken är var och en skyldig att undvika en skadlig produkt som kan antas medföra risker för människans hälsa eller miljön om den kan ersättas med en produkt som är mindre farlig. Detta gäller också varor som innehåller eller har behandlats med en kemisk produkt. Om vi alla drar vårt strå till stacken får vi en renare värld.

För den som är företagare finns det särskilda regler kring kemikaliehantering.

Hjälpte informationen på sidan dig?