Kommunpris

Under nomineringsperioden kan du som kommuninvånare föreslå kandidater till årets kommunpris.

Arvika kommunpris delas ut varje år till person eller föreningar som gjort betydande eller föredömliga insatser av miljövårdande, idrottslig, kulturell, social eller näringslivsutvecklande karaktär.

Priset kan ges till person, grupp, företag eller sammanslutning som är hemmahörande i, eller har annan anknytning till Arvika kommun.

Som kommuninvånare kan du under en begränsad tid lämna in förslag på kandidater för årets kommunpris. Under nomineringsperioden finns ett särskilt formulär öppet där du skickar in dina förslag.

Fakta om kommunpriset

Priset utdelas årligen.

Den sammanlagda prissumman är 50 000 svenska kronor. Summan fördelas mellan olika mottagare enligt Kommunpriskommitténs beslut.

Kommunpriskommittén beslutar i frågor om former och tid för utdelning av priset. Kommittén består av fem ledamöter som utses av Kommunfullmäktige i samband med ny mandatperiod. Till kommittén kan adjungeras personer med specialkunskaper.

Tilldelat pris är inte förbundet med särskilda åtaganden eller villkor utan får fritt användas enligt mottagarens eget bestämmande.

Arvika kommunpris ersätter tidigare års kulturpris, idrottsstipendium samt miljöstipendium.

Kommunpristagare

2024

Kingsley Ekene Amaechi (Fotboll För Alla) - för sitt engagerade arbete med att skapa aktiviteter för ungdomar utanför den organiserade idrotten där det sociala perspektivet är en viktig del.

FRG (Frivilliga Resurs Gruppen) - en aktiv förening där medlemmarna osjälviskt ställer upp där det behövs och när det behövs.

Olle Borg - en av Arvikas största idrottsprofiler som klart visar att ålder är inget hinder för att slå rekord och ta medalj.

Daniel Rehn - framgångsrik manusförfattare med flera stora produktioner på sin meritlista. Nu senast i musikaluppsättningen av Änglagård.

Anneli Bergfjord (Arvikapodden) - en god ambassadör för Arvika med en uttalad ambition att lyfta lokala företagare och profiler men också det positiva i småstadsidyllen Arvika.

2023

Arvika Cup - Värmlands största ungdomsturnering i fotboll som engagerar tusentals personer varje år ger bra PR för föreningen och Arvika kommun.

Lars Björklund - en engagerad eldsjäl i det våta elementet som tränar såväl ungdomar som vuxna och ger på så vis många bättre hälsa och nödvändiga kunskaper.

OK Jösse - föreningen som genom Hitta Ut, ger möjlighet att upptäcka glädje i rörelse, upptäcka vår närmiljö och samtidigt förbättra sin hälsa genom aktiviteten.

Lin De Mol - som genom Festivalen Arvika ljus väcker nyfikenheten att upptäcka konsten i det offentliga rummet, för alla på eget sätt när det passar.

Children of the Sün - unga musiker som via Estetiska skolan slagit igenom såväl nationellt som internationellt, nu senast på Sweden Rock där de gjorde succé.

2022

HMF Falken - förening som med idrott, motion och gemenskap för personer med funktionsvariation fyller 50 år i år. En förening som fortsätter utvecklas, exempelvis med biskis för skidåkning.

Gunnarskogs bygdelag - föreningen har med stort engagemang och gott mod kvalitetssäkrat 6-7 mil vandringsleder (Biking värmlandsleder) i norra delen av Arvika kommun.

Arvika Idrottssällskap - ett stort ideellt arbete för att skapa konstnö så att invånare och andra kan åka längdskidor trots snöfattiga vintrar. Arbetet har varit till glädje för föreningens barn- och ungdomsverksamhet och för många fler.

Tage Bäck - Tage tar vackra bilder och skildrar ett naturskönt Arvika.

Hilda och Ludvig Andersson - syskon med framgångar inom cykelsporten Trial, bland annat har de tagit varsitt SM-guld.

2021

Tjejjouren Miriam - ett stöttande nätverk för unga kvinnor vars insatser betyder oerhört mycket för många.

Petter Sahlin - ordnar varje år, till många Arvikabors glädje, både skidspår och isbana på Kyrkviken.

Leif Engström - Arvikakonstnär som i sina verk visar på skönhet i det oansenliga och vardagliga och som med sitt konstnärskap fått stor uppmärksamhet såväl i som utanför Arvika.

Föreningen FIA - det kvinnliga nätverket som delar inspiration och drivkraft till andra och på så vis lyfter det lokala näringslivet.

Martina Olsson - framgångsrik idrottare i såväl fotboll som amerikansk fotboll där hon nu avslutat karriären på topp med två raka SM-guld.

2020

Paula Juhlin - tillhör sverigeeliten i basketsverige. Som spelare i Alvik är Paula en förebild för ungdomsspelare och en god ambassadör för Arvika.

Rekoringen, Anna Karlsson - Rekoringen är en möjlighet för småföretagare och boende att handla miljöklokt och ekologiskt. Det gynnar det lokala näringslivet och skapar förutsättningar för ökat intresse för lokal produktion.

Viveka Stigzelius - för sitt samhällsengagemang som föreningsaktiv i många föreningar under lång tid och aktiv i exempelvis både integrations- och teaterprojekt.

Arvika Ridklubb - en förening som skapar mervärde i vardagen för de aktiva oavsett ålder och kunskapsnivå. Av Värmlands Ridsportförbund blivit utsedda till Årets ridskola, Årets tävlingsarrangör och Årets ridlärare/Kicki Ljosdal.

Marcus Gunnar Pettersson - illustratör, konstnär och författare med inriktning främst mot bilderböcker för barn. Invald i Svenska Barnboksakademin och har illustrerat ny barnbokbibel. Utbildad inom grafisk design och illustration vid Konstfack. Hans bilder, där humor och allvar går hand i hand, väcker känslor och engagemang.

2019

Lisa Almqvist - stöttepelaren som med gott humör, effektivitet och servicekänsla utöver det vanliga driver kiosk- och serveringsverksamheten på idrottsplatsen Vik till glädje för såväl publik som idrottsutövare.

Tribulation - bandet som tagit hårdrockspubliken runt om i världen med storm och som är stora förebilder för unga arvikabor med musikdrömmar.

Jössefors IK - en förening vars ideella krafter jobbar hårt för att utveckla aktivitetsutbudet för såväl unga som gamla och på så sätt göra Jössefors till en attraktivt plats att bo.

Maja Karlsson - produktiv designer som kombinerar traditionell slöjd och hantverk med moderna uttryck på ett sätt som inspirerar alla åldrar till skapande.

Klässbolsbygdens utvecklingsgrupp - föreningen som med stort engagemang och hårt arbete bidragit till att skapa framtidstro och trygghet i ett litet samhälle.

2018

Arvika Karateklubb - en framåtsträvande och välorganiserad förening med bred barn- och ungdomsverksamhet i ständig utveckling.

Arvika konsthantverk - som genom sin vida kända verksamhet och butik bidrar till att bevara, levandegöra och utveckla konsthantverkskulturen i Arvika.

Älgå hembygdsförening - som med stort engagemang tar tillvara och levandegör kulturarvet, bidrar till en bred verksamhet för lokalsamhället och tillresta, där barn och ungdomar har en given plats.

Julia Spetsmark - som genom sitt offensiva spel nått stora framgångar inom fotbollsvärlden både inom och utanför Sveriges gränser. En förebild för alla som drömmer om en fotbollskarriär.

Môra-Per - ett folkrockband som med sin finstämda musik och tänkvärda texter fängslat sin publik under många år.

2017

SPARV - föreningen som gör det möjligt för Arvikabor i olika åldrar att umgås och utvecklas inom såväl e-sport som klassiska brädspel.

Brunskogs Hembygdsförening - för en mångårig kulturgärning över generationsgränser inom besöksnäringen.

Brunskogs Husmodersförening - för en mångårig kulturgärning över generationsgränser inom besöksnäringen.

Karolina Andersson - en Högvaltasopran som tjusat Europa med sin fantastiska röst.

Alma Rööse - en bollkonstnär med SM-framgångar på väg mot senioreliten i bordtennis.

Johan Kristoffersson - som med sin skicklighet bakom ratten befäst västra Värmlands plats på bilsportens karta genom sin världsmästartitel i rallycrossens värstingklass.

2016

Jacob de la Rose - för gott ambassadörskap och ishockeyprestationer.

Johanna Jansson ”Dotter” - god Arvikaambassadör och en musikalisk talang som skriver och framför musik som tilltalar många.

Ane Gustavsson - för sina fina akvarellbilder och för sitt musicerande i Norge och Sverige - samt maken Johannes Gustavsson - för sitt engagerade arbete som dirigent och konstnärlig ledare i Sverige och Norden.

Fredros Bygdegårdsförening - för föreningens arbete med att göra kulturarrangemang på landsbygd.

BK Jösse - för föreningens hängivna och mångåriga elitsatsning som bidragit till att göra Arvika känt även utanför länets gränser.

2015

Gösta Ahlin - för sitt engagemang inom gymnastik och friskvård.

Jimmy Hjalmarsson - för sitt engagerade arbete med ungdomar.

Rolf Nyhrén - för sitt arbete inom PRO.

Anna Ehnsiö - för engagemang i Arvikas teatervärld och i feministiska frågor.

Siv Jivesand - för socialt engagemang för flyktingar.

2014

Sven Levin - för ekologisk äppelodling.

Knöppelåsens Ryttarsällskap - för engagerat arbete för barn och ungdomars möjlighet till ridning.

Anders Wirén - för bordtennisens utveckling bland ungdomar i Arvika.

Värmlands Filmfestival - för en nyskapande filmfestival.

Equalize Music Popkollo - som arbetar för en jämställd musikbransch.

2013

Glava Bygdegård - för det stora engagemanget i samband med mottagande av flyktingar i Glava.

Catja Mörner - för det stora kunnande och engagemang, som hon har visat i sina insatser till Arvikas utbud av kultur.

Stavnäs Visklubb - för att genom sitt engagemang ha skapat en samlingsplats för bygden och musiklivet.

Leif Olsson, Kärrsmossen, Arvika - för iordningsställande av skidspår vid Sävsjön, Högvalta.

Kenneth Torstensson - för den tonsatta berättelsen om Arvika ”anner sia vika” som skrevs fram som en hyllning till Arvika vid 100-årsfirandet.

2012

Mats Lugne - lyfter hembygden via en mycket uppskattad hemsida om Gunnarskog.

Maja Hjertzell - har genom sitt författarskap uppmuntrat barn och unga att våga vara sig själva.

Mikael Persson - för ideellt arbete kring "öppen hall", där ungdomar testar olika sporter.

Jörgen Zetterqvist - har genom konst och musik skapat en positiv bild av Arvika.

Erhard Andersson - för stödet till trädgårdsintresserade, skapat glada träd och människor.


Hjälpte informationen på sidan dig?