Ungdomar får tycka till om trygghet i Arvika

Artikeln publicerades 22 februari 2024

”Läskigt”, ”konstiga människor befinner sig här” och ”mörkt”. Detta är några av de saker som kom fram när unga får tycka till om tryggheten i Arvika centrum.

Under tisdagskvällen genomfördes en trygghetsvandring i Arvika tillsammans med ungdomar. Syftet vara att identifiera områden som upplevs otrygga och prata om vilka åtgärder som kan göras för att det ska förändras. Utemiljön kring Minnebergsskolan var ett exempel på områden som ungdomar upplevde som otrygga i Arvika.

Start vid ungdomsgården

Trygghetsvandringen utgick från Ungdomsgården och ungdomar i åldern 13-19 år fick delta tillsammans med ungdomsledare, säkerhetssamordnare på kommunen, kommunpolis och representanter från kommunkoncernen.

Mycket handlar om människor

Promenaden gick mot Minnebergsskolan via Ica där man identifierade området vid Borggatan ned mot centrum som otryggt på grund av det ödehus som finns där. Utemiljön kring Minnebergsskolan upplevdes som otrygg på grund av delvis dålig belysning och olika platser där mobbing är vanligt förekommande.

Sedan fortsatte trygghetsvandringen från Minnebergsskolan ned mot biblioteket förbi Solbergagymansiet, som upplevdes som en mörk plats. En del gator som endast har belysning på ena sidan av vägen upplevdes också som otryggt. Vandringen gick sedan från biblioteket, förbi busstationen och mot Assemblimparkeringen. Där upplevdes tunneln under järnvägen som otrygg på grund av dålig belysning och skymd sikt. Trygghetsvandringen avslutades sedan vid ungdomsgården för lite eftersnack och bullar.

Sammanfattningen från trygghetsvandringen är enligt unga:

  • Det finns en del områden som upplevs som läskiga
  • På vissa platser handlar otryggheten om de människor som befinner sig där
  • Vissa platser kan man bli utsatt för snöbollskastning
  • Oro för påverkade människor

Om två veckor gör säkerhetssamordningen och polisen ett återbesök på ungdomsgården för att fånga upp ytterligare otrygga platser och frågor om tryggheten i Arvika.

För mer information kontakta:

Elin Fredriksson, säkerhetssamordnare Arvika, Eda, Säffle och Årjängs kommuner via e-post elin.fredriksson@arvika.se eller via tfn 0570‑817 72.

Maria Westby, kommunpolis Lokalpolisområde Arvika via e-post maria.westby@polisen.se eller via tfn 070‑20 69 851.

Hjälpte informationen på sidan dig?