Kommunens plan för Kommunals strejk

Artikeln publicerades 16 april 2024

Fackförbundet Kommunal har varslat om stridsåtgärder från den 18 april klockan 07.00. Varslet omfattar strejk och blockad i Kyrkebyskolans kök samt en blockad mot övertid, mertid och nyanställning inom äldreomsorgen.

Planen för strejkens första vecka är klar och verkställs även om konflikten som ligger till grund för varslet löser sig och Kommunal blåser av strejken. Även vecka 17 kommer hanteras på ett annat att än normalt om stridsåtgärderna blåses av. Anledningen till detta är att det tar sju dagar att återställa matproduktionen. Information om planen för vecka 17 kommer i slutet av veckan.

Så hanteras maten

Maten som normalt tillagas i Kyrkebyskolans kök kommer till stor del att tillagas i andra kök i kommunen, på Minnebergsskolan och Taserudsgymnasiet. Nästan alla berörda barn, elever och brukare kommer att serveras mat. Gymnasiet ges en matersättning i stället. Anledningen till det är att köken behöver användas för att laga mat till förskolan, grundskolan och äldreomsorgen (äldreomsorgen gäller först nästa vecka). Gymnasieeleverna, eller deras vårdnadshavare om de är minderåriga, får en matersättning för att köpa mat på egen hand. Ersättningen är 60 koronor per dag och betalas ut i efterhand. I dagsläget har kommunen beslutat om ersättning de första sju skoldagarna från att strejken bryter ut.

Maten som serveras är i stort sett en vanlig meny, men den kommer behöva korrigeras utifrån vad som kan tillagas. Under veckan serveras bland annat köttbullar, hamburgare, pytt i panna och potatisbullar. Det kommer att vara vanlig lunchmat men det som serveras kanske inte stämmer överens med den angivna menyn.

Maten till förskolan och skolan levereras ut som vanligt men från andra tillagningskök, medan maten till omsorgen levereras ut på onsdag eftermiddag.

Information om respektive verksamhet som normalt får mat från Kyrekebyskolan kök:

Taserudsgymnasiet
Serveras ingen lunch. Får matersättning för att köpa mat på egen hand.

Solbergagymnasiet
Serveras ingen lunch. Får matersättning för att köpa mat på egen hand.

Kyrkebyskolan
Äter lunch i matsalen. Mat levereras till matsalen och engångsartiklar används.

Kyrkebyskolans fritids
Äter frukost och mellanmål i matsalen på Agneteberg.

Jössefors skola
Äter mat som vanligt.

Glava skola
Äter mat som vanligt.

Sulviks skola
Äter mat som vanligt.

Sulviks förskola
Äter mat som vanligt.

Rosengården förskola
Äter mat som vanligt.

Lönneberga förskola
Äter mat som vanligt.

Ängsgården förskola
Äter mat som vanligt.

Prästängsgården förskola
Äter mat som vanligt.

Sävsjögården förskola
Äter mat som vanligt.

Agnetebergs förskola
Äter lunch som vanligt, frukost och mellanmål på avdelningarna.

Daglig verksamhet LSS, Företagsgruppen
Tar med sig egna matlådor.

Korpralens matsal
Matsalen stänger. Färdiga portioner köps i mataffärer. Medarbetarna äter på andra enheter.

Äldreboenden
Kommer att servera varm lunch och kyld middag som vanligt, råkost och efterrätt kommer inte serveras. Matportionerna levereras på eftermiddagen 17 april för torsdag - söndag. Boenden som inte kan lagra mat förvarar den i matvagnarna som den levereras i. Specialkosten för omsorgen kommer serveras som vanligt. Boenden som omfattas:

  • Lövåsen äldreboende
  • Solgården äldreboende
  • Västängsgården äldreboende
  • Vågen äldreboende
  • Nybacken äldreboende
  • Gunnebo äldreboende
  • Lingården äldreboende
  • Björkbackens äldreboende inklusive AKKVAs korttidsvård

Så hanteras äldreomsorgen

För att klara av en trolig personalbrist till följd av blockaden mot övertid, mertid och nyanställningar inom äldreomsorgen kommer kommunen erbjuda vikarier förlängda kontrakt och timanställda tidsbegränsade kontrakt innan blockaden börjar gälla. Kommunen kommer sannolikt inte kunna utföra vissa aktiviteter för brukarna inom äldreomsorgen. Det kan till exempel vara social aktivering, städ och ledsagning.

För att säkerställa de allra viktigaste behoven inom äldreomsorgen och att stridsåtgärderna inte utgör en fara för människors liv eller bestående ohälsa kan kommunens som arbetsgivare komma att beordra skyddsarbete.

Information om strejken

Information om kommunens plan för att hantera Kommunals strejk publiceras på arvika.se för allmänheten och kommer kompletteras med frågor och svar som uppdateras kontinuerligt. Information till vårdnadshavare går ut via skolplattformen Edlevo. Den som vill prata med någon på kommunen kan ringa stabstelefonen som är öppen dagligen klockan 08.00-12.00, 13.00-15.00. Telefonnumret är 0570-827 90.

Mer information

För mer information, kontakta
Eva Nilsson, verksamhetschef Vård och omsorg, Arvika kommun
Tel 0570-828 32, eva.nilsson@arvika.se

Hjälpte informationen på sidan dig?