Taserudselever är klara för final i Yrkes-SM

Artikeln publicerades 10 april 2024

Tre elever tittar ut genom fönster, med en man på varje sida

Mentorerna Jimmy Karlson och Stefan Strandbergh flankerar sina elever Emilia Nordenberg, Viktor Axelsson och Alfred Gunner. Snart är det dags för Yrkes-SM.

Den 23-25 april går Yrkes-SM av stapeln, den här gången i Karlstad. Som enda värmländska lag deltar tre elever från Taserudsgymnasiet i kategorin Träarbetare.

Det är full koncentration i byggprogrammets teorisal på Taserudsgymnasiet. Ritningarna inför Yrkes-SM har precis kommit och nu har Emilia Nordenberg, Alfred Gunner och Viktor Axelsson bara den här enda dagen på sig att gå igenom dem grundligt tillsammans med mentorerna Jimmy Karlson och Stefan Strandbergh. Eleverna går i årskurs tre på Bygg- och anläggningsprogrammet och just nu har de APL, elva veckors arbetsplatsförlagd utbildning, vilket innebär att de inte ses igen innan det är dags för SM-finalen i Karlstad.

Ett bra team

Mentorerna har dock goda förhoppningar om sitt lag.

- Det här den bästa klassen jag har haft och de här tre är verkligen ett bra team. De är punktliga, trevliga, duktiga och fungerar bra i grupp, säger Stefan Strandbergh.

Hantverksskickliga också, konstaterar Jimmy Karlson, som har handlett trion i renoveringen av en Värmlandsgård under hösten.

Ett av sex lag

Bara sex lag i hela Sverige har gått vidare till final. Emilia, Alfred och Viktor kvalificerade sig genom ett teoretisk test på tid. Nu laddar de inför tre dagars tävlande i Karlstad, där Sveriges yrkesskickligaste ungdomar gör upp om SM-titlarna inom en mängd olika yrken.

Det känns kul och spännande, tycker de. Precis som mentorerna.
- Det är väldigt roligt, häftigt att få vara med om. Jag tror inte det är så många som fattar hur stort det här är, säger Jimmy.

Minst sexa i Sverige

Det är några år sedan som ett lag från Arvika gick till final i Yrkes-SM. 2018 tävlade VVS-utbildningen i Malmö och placerade sig på en andra plats. 2012, kvalificerade sig Vård- och omsorg riksfinalen, även den gången i Malmö.

Förhoppningarna är stora, men bara att ha kvalat in är en bedrift.

- Hur det än går är vi redan minst sexa i Sverige, säger Jimmy.

Mer information

Yrkes-SM har arrangerats på olika platser vartannat år sedan 2004 och är ett av landets största arrangemang. Förutom de tävlande eleverna från Arvika är också samtliga gymnasielever i åk 1 inbjudna, liksom åk 2 inom Bygg- och anläggning samt alla högstadieelever.

Ytterligare information om tävlingen finns på webbplatsen för Yrkes-SM.

Hjälpte informationen på sidan dig?