Missar du ditt bostadstillägg?

Artikeln publicerades 1 februari 2024

Många pensionärer i Sverige riskerar att gå miste om sitt bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd.

Bostadstillägg är ett tillägg till din allmänna pension som du ansöker om hos Pensionsmyndigheten. Din bostadskostnad, inkomster och eventuella tillgångar avgör om du kan få bostadstillägg.

Äldreförsörjningsstödet är ett stöd för dig som har låg pension eller ingen pension, och som ska ge dig en skälig levnadsnivå. Vid en ansökan om bostadstillägg prövas även rätten till äldreförsörjningsstöd.

Så här gör du för att ansöka

1. Ta fram alla uppgifter som behövs
Du behöver lämna uppgifter om din bostadskostnad, inkomster och tillgångar.

2. Gör en beräkning innan du ansöker
På Pensionsmyndighetens webbplats kan du testa och göra en beräkning. Ingenting registreras och du kan enkelt testa flera gånger. Du får svar direkt om du bör gå vidare med en ansökan.

3. Gör ansökan
Enklast ansöker du på Pensionsmyndighetens webbplats med en e-legitimation såsom BankID. I webbansökan finns förklarande texter som hjälper dig att fylla i rätt uppgifter.

Du kan även ansöka via blankett som du laddar ner från pensionsmyndigheten.se, hämtar på ett servicekontor eller beställer från Pensionsmyndighetens kundservice.

Via länkarna nedan finner du ansökningsblanketter och hjälp för att fylla i blanketten.

Behöver du hjälp med att göra en beräkning eller fylla i en ansökan kan du besöka ett servicekontor eller ringa Pensionsmyndighetens kundservice.

Du eller behörig anhörig kan ansöka

Är du anhörig till någon som inte längre kan ha hand om sin ekonomi kan du som anhörig göra ansökan åt din närstående. Mer information finns på pensionsmyndigheten.se.

Digitala informationsmöten

Pensionsmyndigheten erbjuder även digitala informationsmöten om bostadstillägg för dig som är pensionär, anhörig eller god man. Du behöver inte anmäla dig och det är gratis. Under mötet finns det möjlighet att ställa frågor via en chatt.

Hjälpte informationen på sidan dig?