Från Kommunstyrelsen 16 april

Artikeln publicerades 17 april 2024

Här finns beslut i korthet från Kommunstyrelsens senaste sammanträde.

Den 16 april antog Kommunstyrelsen detaljplanen för Silon 6 och 7. Dessutom behandlades kommunens årsredovisning för 2023 och månadsrapporten för mars med en prognos för 2024. Flera motioner och medborgarförslag behandlades, bland annat om kalavverkningar i kommunens skogar och fortbildning för lärare. Protokollet med alla ärenden publiceras på webbplatsen när det är justerat.

Årsredovisning 2023

Ekonomistaben har tagit fram ett förslag till årsredovisning för 2023. Årsredovisningen innehåller bland annat en sammanfattande analys av måluppfyllelse och ekonomisk ställning, väsentliga personalförhållanden, drift- och investeringsredovisning, sammanställd redovisning för koncernen Arvika kommun samt verksamhetsberättelser för samtliga verksamheter.

Beslut: Kommunstyrelsen föreslår att Kommunfullmäktige godkänner årsredovisningen, höjer investeringsramen 2024 genom att föra över medel från 2023 och godkänner förteckningen av investeringsprojekt som ingår i ramöverföringen.

Månadsrapport

När ekonomin följs upp efter mars månad visar prognosen ett underskott på cirka 29,5 miljoner kronor för kommunens verksamheter 2024. Med en positiv prognos från finansförvaltningen, cirka 10 miljoner mer i skatteintäkter och stadsbidrag än budgeterat och med hänsyn till orealiserade vinster visar prognosen nu ett underskott på 15,8 miljoner för kommunen som helhet 2024.

Beslut: Kommunstyrelsen godkänner upprättad ekonomisk och verksamhetsmässig uppföljning efter mars månad 2024 med prognos för helåret. Kommundirektören får i uppdrag att tillsammans med förvaltning och utskott ta fram förslag till åtgärder för att kunna bedriva verksamheterna inom de ekonomiska ramarna.

Motion om att motarbeta antisemitism

En motion föreslår att kommunens ska motarbeta antisemitism genom att göra ett uttalande och följa upp skolans och förskolans arbete i frågan. Andra insatser som motionen vill se är att kommunen utreder behovet av en utbildningsinsats och ser över behovet av att införskatta litteratur som berör den moderna antisemitismen.

Beslut: Kommunstyrelsen föreslår att Kommunfullmäktige anser motionen besvarad.

Motion om att införa utbildning i totalförsvar

En motion föreslår att gymnasieelever i årskurs två ska få gå utbildningen ”Tillsammans är vi totalförsvaret”. Verksamheten kommer att informera skolornas ledning om möjligheten till denna fortbildning inom området och ser över om utrymmet finns för en utbildningsinsats.

Beslut: Kommunstyrelsen föreslår att Kommunfullmäktige beslutar att motionen är besvarad då skolornas ledning kommer att informeras om möjligheten.

Motion om stärkt lärarfortbildning

En motion föreslår att kommunen utreder möjligheten att avsätta mer resurser till lärarfortbildning i lärarnas specifika ämnesområden samt att mer av lärarnas fortbildning är baserad på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.

Forskning visar att kollegialt lärande som sker över tid är den mest effektiva formen av fortbildning och att den ger mer effekt än individuella fortbildningsinsatser. Kollegialt lärande framhävs också av Skolverket som ett sätt att öka kvaliteten i undervisningen. Inom grundskolan i Arvika bedrivs kollegialt lärande i olika former.

Beslut: Kommunstyrelsen föreslår att Kommunfullmäktige avslår motionen.

Motion om dygnetruntöppet på Mosseberg

En motion föreslår att kommunen skapar förutsättningar för dygnetrunttillgång till avfallsanläggningen Mosseberg för kommunens medborgare.

Teknik i Väst AB har på uppdrag av kommunen gjort en översiktlig utredning som visar att det är möjligt att göra förändringar på Mossebergs återvinningscentral så att besök utanför bemannad tid kan tillåtas, vilket skulle innebära en bättre service. Fortsatt utredning föreslås.

Beslut: Kommunstyrelsen föreslår att Kommunfullmäktige bifaller motionen.

Motion om kultur- och fritidscheck

En motion föreslår att kommunen utreder möjligheten att införa en kultur- och fritidscheck, i första hand till barn i årskurs 3 och 4. På uppdrag av regeringen pågår ett arbete hos E-hälsomyndigheten att ta fram ett statligt fritidskort för barn och unga som planeras lanseras under 2025.

Beslut: Kommunstyrelsen föreslår att Kommunfullmäktige anser motionen besvarad med motiveringen att det pågår ett arbete med statligt fritidskort för barn och unga som väntas lanseras 2025.

Motion om kulturgaranti

En motion föreslår att kommunen utreder möjligheten att införa en kulturgaranti, en plan som innebär att man säkerställer att alla elever i årskurs 1 till 9 får ta del av minst en kulturaktivitet eller ett kulturprojekt per läsår.

Nulägesbedömningen är att grundskolan har kulturupplevelser i så gott som samtliga årskurser. Varje år söks pengar för kulturaktiviteter och beroende på ansökans utfall kan alla eller några av dessa bli en del av elevernas upplevelse under året.

Beslut: Kommunstyrelsen föreslår att Kommunfullmäktige bifaller motionen och att återredovisning sker i utskottet Lärande och stöd.

Medborgarförslag om kalavverkningar i kommunens skog

Ett medborgarförslag föreslår att Kommunfullmäktige tar ett beslut om att stoppa kalavverkning av skog som ägs av Arvika kommun eller dess kommunala bolag.

Kommunledningsstabens bedömning är att arbete redan pågår och att medborgarförslaget inte föranleder några förändringar.

Beslut: Kommunstyrelsen föreslår att Kommunfullmäktige tackar för förslagsställarens engagemang och synpunkter samt konstaterar att kommunen arbetar med en ny skogsstrategi som ska antas hösten 2024. Då kan eventuellt beslut om metoder för avverkning fattas.

Medborgarförslag om ordningsföreskrifter för fyrverkerier

Ett medborgarförslag föreslår att kommunen ska ta fram lokala ordningsföreskrifter rörande användning av fyrverkerier. Motionärerna vill ha ett totalt förbud mot fyrverkerier inom hela Arvika kommun.

Arvika kommun har redan lokala ordningsföreskrifter för ett område i centrala Arvika där det krävs polistillstånd för användande av pyrotekniska varor.

Beslut: Kommunstyrelsen föreslår att Kommunfullmäktige tackar för förslagsställarens engagemang och synpunkter och konstaterar att förslaget inte är genomförbart utifrån gällande lagstiftning och rättspraxis.

Antagande av detaljplan för Silon 6 och 7

Kommunledningsstaben har haft i uppdrag att ta fram en ny detaljplan för fastigheterna Silon 6 och 7. Planens syfte är att utöka byggrätten på fastigheterna Silon 6 och 7 mot norr, för att ge utrymme för de verksamheter som finns på fastigheterna att utvecklas, samt för att befintliga byggnader uppförda på mark som inte får bebyggas ska få stöd i den föreslagna detaljplanen.

Beslut: Kommunstyrelsen beslutar att anta detaljplanen för fastigheterna Silon 6 och 7.

Ej verkställda beslut fjärde kvartalet

Enligt socialtjänstlagen ska socialtjänsten och verksamheten lämna en rapport till Kommunfullmäktige över hur många gynnande beslut enligt Socialtjänstlagen och Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), som inte verkställts inom tre månader. Under fjärde kvartalet 2023 har Vård och omsorg 26 ej verkställda beslut att rapportera enligt Socialtjänstlagen samt åtta ej verkställda beslut enligt LSS. Samma kvartal har verksamheten Lärande och stöd två beslut inrapporterade som ej verkställts och som är tre månader eller äldre.

Beslut: Kommunstyrelsen godkänner rapporten och lämnar den vidare till Kommunfullmäktige för information.

Hjälpte informationen på sidan dig?