Lämna medborgarförslag

Alla som bor i Arvika kommun har rätt att lämna in medborgarförslag till Kommunfullmäktige.

Den som är folkbokförd i Arvika kommun har möjlighet att lämna in förslag till Kommunfullmäktige, så kallade medborgarförslag. Det finns ingen åldersgräns, barn och ungdomar är välkomna att lämna förslag.

Vad är ett medborgarförslag?

Ett medborgarförslag ska vara ett konkret förslag på något som du vill förändra i Arvika kommun. Förslaget måste röra kommunens verksamhet eller ansvarsområde. Medborgarförslaget får bara innehålla ett förslag.

Medborgarförslaget tas upp på Kommunfullmäktige och skickas sedan vidare till det utskott som har ansvar för att utreda förslaget. När utskottet har utrett förslaget och kommit med ett förslag till svar vandrar medborgarförslaget den politiska vägen från utskottet, till Kommunstyrelsen och slutligen tillbaka till Kommunfullmäktige som tar beslut om hur förslaget ska besvaras.

Hur lång tid tar ett medborgarförslag att hantera?

Utredningen och den politiska hanteringen av medborgarförslaget innebär att det tar minst några månader innan Kommunfullmäktige tar beslut om hur medborgarförslaget ska besvaras. Förslaget ska besvaras senast ett år efter att det lämnats in till Kommunfullmäktige.

Vad kan ett medborgarförslag handla om?

Medborgarförslaget ska handla om sådant som kommunen ansvarar för och det får inte handla om myndighetsutövning mot enskild. Det betyder att medborgarförslaget får handla om exempelvis skola, äldreomsorg, idrotts- och motionsanläggningar eller kulturverksamhet. Det betyder också att medborgarförslaget inte får handla om exempelvis regionens sjukvård, Trafikverkets väghållning, bygglov eller ekonomiskt bistånd.

Medborgarförslaget får inte ha odemokratisk eller rasistisk innebörd.

Vad är inte ett medborgarförslag?

Ett medborgarförslag ska vara ett konkret förslag på något som du vill förändra i kommunen. Nedskräpning, trasiga lyktstolpar, hål i gatan och liknande ska anmälas till felanmälan och inte hanteras som medborgarförslag.

Har du synpunkter på någon av kommunens verksamheter eller vill du ställa en fråga? I sådana fall ska du använda dig av sidan för ”Synpunkter och Frågor”. Vi besvarar din synpunkt eller fråga inom tio arbetsdagar om du lämnar dina kontaktuppgifter.

Vem kan lämna ett medborgarförslag?

Alla som är folkbokförda i kommunen kan lämna ett medborgarförslag. Det betyder att alla, även barn, ungdomar och medborgare i andra länder som inte har hunnit få kommunal rösträtt får lämna in förslag.

Du kan lämna förslaget själv och ni kan också vara flera som tillsammans skickar in ett gemensamt förslag. Ni behöver ha med kontaktuppgifter till en av er om ni är flera som skickar in ett gemensamt förslag.

Hur lämnar jag mitt medborgarförslag?

Du kan lämna in ditt medborgarförslag via e-tjänst, brev eller e-post. Du måste ange namn, adress och att det du skickar in är ett medborgarförslag. Adress och länkar till e-tjänst hittar du längre ner på sidan.

Medborgarförslaget blir en allmän offentlig handling

Oavsett hur du skickar in ditt medborgarförslag så blir det en allmän offentlig handling när det kommer in till kommunen. Detta innebär att alla har rätt att läsa den.

Namnet på den som skickat in förslaget finns sedan med i protokoll och andra handlingar när medborgarförslaget tas upp för politisk behandling. Sådant material publiceras också på kommunens webbplats.

Hjälpte informationen på sidan dig?