Översvämningsskydd
- Startsida
- Omsorg och hjälp
- Trygg och säker
- Kris och beredskap
- Kommunens översvämningsarbete
- Översvämningsskydd
Arvika kommun arbetar på många plan för att mildra effekterna av höga vattenstånd. Översvämningsskyddet som stod klart 2020 är en del i detta, men en stor del av arbetet görs inom olika projekt.
Översvämningsproblematiken i Arvika berör hela Byälvens vattensystem från Kongsvinger i Norge till Säffle vid Vänern. Arvika kommun arbetar därför aktivt med att identifiera åtgärder för att mildra effekterna av höga vattenstånd.
En stor del av arbetet bedrivs inom projekt med olika samarbetspartners både nationellt och internationellt, exempelvis de pågående projekten "Projekt Byälven" och "Making Cities Resilient". Tidigare projekt har varit EU-projekten "FLOWS" (Floodplain Land Use Optimising Workable Sustainability) 2002-2006 och "Climate Proof Areas" 2008-2011.
Översvämningsskyddet, Arvika stad
Arvika drabbades hårt av översvämningen år 2000 då vattnet steg mer än tre meter över medelvattenstånd. Översvämningen varade i två månader och de sammanlagda kostnaderna uppskattades till drygt 300 miljoner kronor.
Arvikas översvämningsskydd stod färdigt 2020 för att skydda staden mot framtida översvämningar. Översvämningsskyddet består av tre delar; en huvuddamm i sundet mellan Kyrkviken och Glafsfjorden samt två spärrdammar på land. Skyddet aktiverades första gången den 31 december 2020 och var i bruk under drygt två veckor.
Respektera avspärrningar
Översvämningsskyddet i sundet mellan Kyrkviken och Glafsfjorden har varit flitigt besökt. Det går bra att kika på skyddet från den östra sidan, den västra sidan är stängd för besökare. Vi ber dig att vara försiktig när du besöker skyddet och endast hålla dig till vägen. Respektera de avspärrningar som finns.
Fakta om översvämningsskyddet
Översvämningsskyddet består av tre delar: en huvuddamm i sundet mellan Kyrkviken och Glafsfjorden och två spärrdammar på land. Öster spärrdamm stod färdig år 2015, väster spärrdamm år 2016 och huvuddammen år 2020. Fakta om dammarna hittar du nedan. Fler frågor med svar om översvämningsskyddet finns på webbplatsen.