Första hjälpen, LABC
- Startsida
- Omsorg och hjälp
- Trygg och säker
- Din säkerhet
- Första hjälpen, LABC
Följ L-A-B-C när du ger första hjälpen.
L - Livsfarligt läge
Kontrollera platsen. Finns det några faror för dig själv eller den drabbade personen. Om omedelbara faror finns ska de åtgärdas på säkraste och snabbaste sätt.
A - Andning
Kontrollera andningen, se till att det finns en fri luftväg. Om ingen eller onormal andning ring 112 och starta omedelbart hjärt- och lungräddning (HLR). Om personen är dåligt kontaktbar, men har normal andning (vuxen 12-20 andetag /minut), läggs personen i stabilt sidoläge. Ring 112. Fortsätt att bevaka personen tills ambulans anländer.
B - Blödning
Om man upptäcker en blödning åtgärdas det med tryckförband, eller genom att man trycker hårt med händerna över blödningen och sedan håller i högläge. Blöder det genom ett tryckförband sätter man ett nytt ovanpå utan att ta bort det gamla.
C - Chock, cirkulationssvikt
Chock innebär att kroppen börjat svikta i cirkulationen, blodtrycket sjunker av olika anledningar. Detta ska man om möjligt förebygga. Tecken på chock kan vara att den drabbade är blek, kallsvettig, yr, fryser, har ytlig andning, kan känna törst. Den drabbade ska läggas på rygg med förhöjd fotände. Försök att hålla den drabbade så lugn som möjligt. Se till att personen bibehåller sin kroppstemperatur med hjälp av det som finns tillgängligt, till exempel en jacka eller filt. Lägg gärna något både under och över personen. Dryck ska inte ges, då det finns risk att det går ner i luftvägarna.
Lämna aldrig den drabbade ensam!