Varuhemhandling

Varuhemhandling betyder att du får hjälp med att handla hem varor, färdigrätter och kylda rätter från affär.

Varuhemhandling

Om du har svårt att själv handla och/eller tillaga din mat eller inte kan besöka servicehusens restauranger, kan du beviljas varuhemhandling. Varuhemhandling innebär att du får hjälp med att handla hem varor, färdigrätter och kylda rätter från affär.

Hemtjänsten kan vid behov stödja dig med att planera dina inköp samt göra en beställning av varor en gång i veckan.

För att få stöd med varuhemhandling ser den praktiska lösningen olika ut beroende av var i kommunen du bor och i vissa fall vilken affär du väljer att handla i.

Så här går det till att handla

Om du bor i centralorten Arvika eller Sulvik

Du får stöd med att beställa varor digitalt via online-handel med hjälp av dator eller surfplatta. Om du inte har dator eller surfplatta så kommer hemtjänsten att ha med en surfplatta och hjälpa dig med beställningen.

Ombudshandeln online sker via Coop. Du får en faktura från Coop på inköpta varor. Om du behöver hjälp med hemtransport av varor och inplockning av varor tillkommer det avgifter på omvårdnadsfakturan.

Ica har i nuläget ingen ombudshandel online med faktura. Om du själv kan hantera Bank-id eller lösenord så kan du handla på Ica, men då online och med stöd från hemtjänsten.

Om du bor på landsbygd (Glava, Gunnarskog, Klässbol och Edane)

På landsbygden beställer du varor hos din lanthandel. Varorna levereras hem till dig av lanthandeln eller posten. Du betalar med kort med pengar på, kontanter eller faktura. Du har också möjlighet att beställa varor online på Coop med stöd av hemtjänsten.

När du handlar på Coop ska du ha ansökt om ombudshandel och betalar mot faktura.

Om du väljer ICA ska du ha ett ICA-kort med pengar på.

Ansökan och beslut

Rätten till varuhemhandling regleras i socialtjänstlagen. Det är kommunens biståndshandläggare som tar emot din ansökan, utreder och fattar beslut om varuhemhandling.

Enligt Lagen om valfrihetssystem (LOV) har du rätt att välja vem som ska utföra hemtjänstinsatsen varuhemhandling.

Hjälpte informationen på sidan dig?