Varuhemhandling

Varuhemhandling betyder att du får hjälp med att handla hem varor, färdigrätter och kylda rätter från affär.

Varuhemhandling

Om du har svårt att själv handla och/eller tillaga din mat eller inte kan besöka servicehusens restauranger, kan du beviljas varuhemhandling. Varuhemhandling innebär att du får hjälp med att handla hem varor, färdigrätter och kylda rätter från affär.

Hemtjänsten kan vid behov stödja dig med att planera dina inköp samt göra en beställning av varor en gång i veckan.

För att få stöd med varuhemhandling ser den praktiska lösningen olika ut beroende av var i kommunen du bor och i vissa fall vilken affär du väljer att handla i.

På landsbygden beställer du varor hos din lanthandel. Varorna levereras hem till dig av lanthandeln eller posten. Du betalar med kort med pengar på, kontanter eller faktura.

Om du bor i tätort beställer du varor till Coop Pamviken eller ICA. Samhall plockar ihop varorna mot en plockavgift. Midcam levererar varorna hem till dig.

När du handlar på Coop ska du ha ansökt om ombudshandel och betalar mot faktura.

Om du väljer ICA ska du ha ett ICA-kort med pengar på. ICA-kortet förvarar Samhall och använder när de betalar dina varor.

Rätten till varuhemhandling regleras i socialtjänstlagen. Det är kommunens biståndshandläggare som tar emot din ansökan, utreder och fattar beslut om varuhemhandling.

Enligt Lagen om valfrihetssystem (LOV) har du rätt att välja vem som ska utföra hemtjänstinsatsen varuhemhandling.

Hjälpte informationen på sidan dig?