Läkemedelsautomat

Läkemedelsautomaten ser till att du får den medicin du ska ha i rätt tid.

Arvika kommun använder läkemedelsautomater (kallas också för läkemedelsrobot eller digital medicingivare) i den kommunala hemsjukvården.

Läkemedelsautomaten ser till att du får den medicin du ska ha i rätt tid. Den placeras i ditt hem och påminner dig när det är dags för dig att ta dina mediciner och matar ut den dos som du ordinerats.

Vem kan få en läkemedelsautomat?

En läkemedelsautomat kan vara ett bra hjälpmedel för dig som behöver få hjälp med att ta läkemedel, men känner att du kan klara det utan besök av personal. Du som är eller blir beviljad hjälp med medicinering i ditt hem kan efter beslut av ansvarig sjuksköterska inom hemsjukvården beviljas en läkemedelsautomat. Kontakta den sjuksköterska som ansvarar för ditt område via kontaktlistan eller genom kommunens växel, 0570-816 00, för bedömning om läkemedelsroboten är rätt insats för dig.

Så fungerar läkemedelsautomaten

Läkemedelsautomaten är enkel att använda och du kan placera den var som helst i ditt hem. När det är dags för dig att ta läkemedel skjuter automaten ut en påse med de mediciner du ska ta. Påsen är förklippt och enkel att öppna. Läkemedelsautomaten påminner också, via ljus, ljud och tal att det är dags att ta din medicin. Om medicinen glöms bort låses den in i automaten och ett larm skickas till hemsjukvården. Du kan också mata ut en dos i förväg och ta med dig om du inte ska vara hemma vid något tillfälle.

Vilka fördelar finns med läkemedelsautomaten?

Läkemedelsautomaten ger dig större flexibilitet och möjlighet att vara självständig. Det är också en trygghet att kunna följa upp att du alltid tar din medicin vid rätt tidpunkt.

Vad kostar det att ha en läkemedelsautomat?

Du betalar inte någon hyra för själva läkemedelsroboten. Har du inte någon annan hjälp med sjukvård än läkemedel betalar du bara för besök när personal kommer och hjälper dig för att fylla på apparaten var fjortonde dag (200 kronor per påfyllnadsbesök). Har du hjälp med andra sjukvårdsinsatser utöver läkemedelsgivning betalar du enligt gällande sjukvårdstaxa. Läkemedelsautomaten ingår i maxtaxan.

Hjälpte informationen på sidan dig?