Arbete med unga

Bild på ung människas ben och skor, en blomma ligger på marken bredvid

I Arvika kommun jobbar vi brett med att skapa bättre förutsättningar för unga människor. På denna sida hittar du några exempel.

Vi tror på förebyggande arbete och att stärka och samordna de positiva krafter vi har i kommunen för att skapa bästa möjliga utgångsläge för barn och unga. Därför pågår ett brett arbete där flera olika verksamheter samverkar.

Arvika ungdomsgård

Arvika ungdomsgård återöppnade i september 2023 efter att verksamheten har varit vilande. Ungdomsgården finns i före detta Hagaskolans lokaler, som ligger nära Arvika centrum och är lätt för alla att ta sig till. Här erbjuds en meningsfull och organiserad fritidsverksamhet för unga i kommunen. Tre fritidsledare driver fritidsgården, hittar på aktiviteter och möter unga i deras vardag.

Ungdomscentralen

I före detta Hagaskolans lokaler blir det också en ungdomscentral. Där vill vi samla all verksamhet med koppling till ungdomar på ett ställe. På så sätt ökar tillgängligheten och kontaktvägarna blir enklare. På ungdomscentralen kommer det bland annat att finnas ungdomsmottagning, socialtjänst, stöd för enskilda individer och gruppverksamhet för både ungdomar och föräldrar. Vi samarbetar även med Eda kommun.

Ungdomscentralen är ett exempel på länets gemensamma arbete som går i linje med omställningen till Nära vård - en utveckling av vård, hälsa och omsorg där region och kommuner jobbar ihop. En viktig del i det arbetet är att öka samverkan mellan olika aktörer för att skapa en tydligare helhet runt invånarna genom att jobba mer hälsofrämjande, förebyggande, samordnat och personcentrerat.

Barn- och ungdomsresan

I arbetet med att skapa ungdomscentralen deltar vi också i Vinnovaprojektet Barn- och ungdomsresan. Det handlar om att vi under 18 månader ska undersöka hur AI-teknik kan utveckla vårt förebyggande och främjande arbete för ungdomars psykiska hälsa. Arvika kommun är projektkoordinator. De andra projektparterna är Säffle, Eda, Årjäng, Region Värmland, Karlstads universitet och Compare. Innovationsmyndigheten Vinnovas uppdrag är att stärka Sveriges innovationsförmåga för att bidra till hållbar tillväxt.

Samverkan med Stiftelsen Fryshuset

Unga människor behöver stärkas och göras mer delaktiga och inkluderade i samhället. Därför pågår ett treårigt samarbete med Stiftelsen Fryshuset, som verkar för att öka ungdomars chanser att växa och utvecklas. Detta samarbete bedrivs också inom ramarna för Nära vård.

Tillsammans med Fryshuset har vi bland annat intervjuat unga människor och människor de möter för att ta reda på hur deras fritidsvanor ser ut. Resultatet finns publicerat i rapporten ”Kartläggning av ungdomars fritid i Arvika kommun” som du hittar bland länkarna längre ned på denna sida. Arbetet med Fryshuset är organiserat i en nätverksgrupp med representanter från olika verksamheter inom kommunen som arbetar med unga, samt Säkerhetssamordningen, Svenska kyrkan och polisen.

Samverkan skola, elevhälsa och socialtjänst

Grundskolan och gymnasieskolan har samverkansteam och ungdomshälsoteam, ett samarbete mellan skola, elevhälsa samt socialtjänst. På Minnebergsskolan arbetar två skolsocionomer som ett förstärkt elevstöd.

Samverkan skola, socialtjänst, polis och fritid

Kommunen har också påbörjat ett utökat samarbete för att förebygga hot, våld och kriminalitet bland barn och unga enligt metoden SSPF (skola, socialtjänst, polis, fritid). Det är en modell som syftar till att upptäcka ungdomar som riskerar att hamna i normbrytande beteenden när det handlar om droger, våld och kriminalitet. Målgruppen är ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern.

Värmlands Unga i Arbete - VUiA

Arvika är en av tio kommuner i projektet "Värmlands Unga i Arbete". Projektet riktar sig till ungdomar mellan 16 och 29 år som redan hamnat i en svår situation, med exempelvis bristande sysselsättning, men också till de som riskerar att hamna där om inte rätt insatser ges i tid. Läs mer om VUiA på vår webbplats.

Hjälpte informationen på sidan dig?