Lyssna på sidan Lyssna

Träffa viralgranskaren i Arvika 14 maj

2018-05-07

Är det verkligen sant? Viralgranskaren vill att vi alla ställer oss den frågan, innan vi börjar dela sensationella nyheter på Facebook och Twitter. Inför höstens val är det extra viktigt att vara sunt skeptisk. En av grundarna, Arvikabördiga Åsa Larsson, föreläser på Arvika bibliotek måndagen den 14 maj kl 18.00 under rubriken ”Vilka är det som luras på nätet”?

Viralgranskaren lanserades 2014 som en avdelning i tidningen Metro. Sedan dess har de enträget granskat nyheter och lärt både ungdomar och vuxna hur vi ska se skillnad på myter och fakta, de föreläser i skolor, har lanserat en varningslista över bluff- och satirsajter har nyligen kommit ut med handboken ”Viralgranskarens handbok – källkritik och självförsvar på nätet”.

– ”Vi vill dela med oss av det vi lärt oss under de här fyra åren som vi har granskat bluffar, rykten och lögner på nätet”, säger Åsa Larsson.

Åsa Larsson växte upp i Arvika, tog studenten på Solbergagymnasiet år 1999 och har sedan jobbat bland annat på Dagens Nyheter, Sveriges radio och Metro. Hon sitter i styrelsen för Föreningen Grävande Journalister som varje år delar ut grävpriset Guldspaden. Viralgranskaren fick Stora Journalistpriset 2014 och utnämndes till Årets Folkbildare 2015.

Media hälsas varmt välkomna till föreläsningen.

Åsa Larsson kommer till Arvika den 10 maj, stannar till den 21 maj och finns tillgänglig för intervjuer både före och efter föreläsningen. Hon nås på asa.larsson@metro.se, tfn 070-572 16 11

Föreläsningen ingår i projektet Valet är ditt, som Arvika bibliotek driver. Syftet med projektet är att ge kunskap och motivation för att höja valdeltagandet i höstens val, framförallt bland utlandsfödda.

För mer information om Valet är ditt, kontakta projektledare Annika Lindqvist
E-post: annika.lindqvist@arvika.se, tfn: 070-51 40 286

tidningar

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2018-05-07
Kontakta oss