Lyssna på sidan Lyssna
2018-04-19

Recept för en lyckad integration

2018-04-18

Ett uppriktigt välkomnande av de nya svenskarna. Det är en faktor som bidrar till att en del kommuner lyckas bättre än andra med att få nyanlända i jobb.

Måndagen den 23 april föreläser journalisten och författaren Karin Alfredsson om sin rapport ”Vägar till effektivare integration” i Arvika.

Sverige har brist på arbetskraft. Samtidigt går nyanlända arbetslösa i många år. Men inte överallt. På en del platser går det relativt snabbt att etablera sig på arbetsmarknaden. Vad beror det på? Och vad går det att lära av de goda exemplen? Journalisten och författaren Karin Alfredsson har på uppdrag av tankesmedjan Global utmaning besökt Botkyrka, Kristianstad, Skellefteå, Åre och Krokom. Kommunerna är sinsemellan olika, men liknar varandra i det att en stor andel av de nyanlända snabbt kommer i jobb. En gemensam nämnare är också attityden. Den kommun som uppriktigt välkomnar de nyanlända har bättre förutsättningar att lyckas. I Åre har till exempel en kommunal verksamhet bytt namn från ”Integrationsservice” till ”Inflyttarservice”. Där arbetar 15 personer med att ta emot nykomlingar, oavsett om de kommer från Somalia eller Småland.

Datum: Måndagen den 23 april
Tid: kl 17.00
Plats: Hörsalen, Arvika Näringslivscenter

Föreläsningen riktar sig till politiker och andra personer som arbetar med integrationsfrågor. Pressen hälsas varmt välkommen!

Föreläsningen ingår i projektet Valet är ditt, som Arvika bibliotek driver. Syftet med projektet är att ge kunskap och motivation för att höja valdeltagandet i höstens val, framförallt bland utlandsfödda. Karin Alfredsson har varit verksam som journalist i drygt 40 år. De senaste åren har hon arbetat med bistånd och hon har skrivit ett 15-tal böcker. Just nu är hon aktuell med romanen ”Skrik tyst så inte grannarna hör”.

För mer information, kontakta:Annika Lindqvist, projektledare Valet är ditt, annika.lindqvist@arvika.se, 070-51 40 286

tidningar

Sidansvarig:

Annika Lindqvist

Sidan uppdaterad: 2018-04-19