Lyssna på sidan Lyssna

Laddade ord ...

2017-10-24

Har språket makt över tanken? Eller tanken makt över språket? Lördagen den 28 oktober kl 12.00 håller Mikael Parkvall ett föredrag på Arvika Bibliotek.
Föredraget knyter an till ord-utställningen "Undrien" av Magnus Lönn som öppnas på Arvika Konsthall samma dag.

Det är många som tror på språkets makt över tanken och gärna vill försöka förändra verkligheten genom valet av ord.

Vi hittar gott om exempel på detta i byråkratin, i tankesmedjorna, bland aktivisterna, bland marknadsförarna och till och med i vetenskapens värld.
Ordval och språkbruk leder ofta till bråk och gräl – inte minst i sociala medier. I boken "Laddade ord" har Lars Melin och Mikael Parkvall undersökt vilka ord det bråkas mest om i dag, studerat debatten om dessa ord och de språkliga grundlagar som styr spelet om orden.

Det råder förstås ingen tvekan om att språket utvecklas, precis som våra tankar om språket. Ord som var neutrala och gångbara i går kan vara helt omöjliga i dag. Allt går dock inte i samma riktning, varken mot ökad tolerans eller mot rigidare regler. Utvecklingen går snarare kors och tvärs. Och till skillnad från positionerna i många moderna ordstrider är språket varken höger eller vänster.
Men forskningen ger klent stöd åt uppfattningen att språket skulle ha makt över tanken.

Vem kan då vara intresserad av att läsa "Laddade ord"? Det är naturligtvis en bok för den som är intresserad av språk och av hur språket förändras. Men det är också en bok för den som gillar laddade ord och vill veta mer om hur ord blir värdeladdade eller förändrar sin värdeladdning.

Den som läser "Laddade ord" måste klara av att bli provocerad. För provocerad blir man. Författaren drar saker till sin spets och är emellanåt sarkastisk. Samtidigt är det lite av charmen och det är det som gör boken "Laddade ord" underhållande. Flera gånger sitter man med ett leende på läpparna och det hör inte till vanligheterna när man läser en bok om språk och språkutveckling.


Mer information:
Ulla-Carin Stenberg, Arvika Bibliotek, tfn 0570-818 40.

För frågor om föredraget, skicka e-post till Mikael Parkvall: parkvall@ling.su.se

tidningar

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2017-10-24
Kontakta oss