Lyssna på sidan Lyssna

Föreläsningsserien Hållbart liv

2020-01-17

”Hållbart liv” är en föreläsningsserie i samarbete mellan Arvika Bibliotek och Naturskyddsföreningen.

 

Milda vintrar, brist på is och ingen snö i backen - den globala uppvärmningen blir allt mer påtaglig. Hur den enskilde kan hitta en mer hållbar livsstil och bidra till förändring, uppmärksammas i en rad föreläsningar i ett samarbete mellan Arvika Bibliotek och Naturskyddsföreningen.

Idén till samarbetet kom i höstas när Naturskyddsföreningen vände sig till biblioteket i jakt på en föreläsningssal. Ute Attermeyer från Naturskyddsföreningen i Arvika och Malin Johansson på Arvika Bibliotek har arbetat fram föreläsningsserien. Mycket som är bra för hälsan är också bra för naturen.

- Det är exempelvis bra att gå eller cykla, det är nyttigt att äta mer växtbaserad mat och vi blir lyckligare av att dela saker med andra än att köpa och slänga. Det finns många möjligheter att jobba för mer hållbarhet som vi inte har varit så bra på att lyfta, menar Ute Attermeyer.

Föreläsningsserien inleds den 22 januari med ”Hur påverkar dina pensioner klimatet?”. Anneli Nordling, som är utbildad i “Natural Resource Mangagement and Global Resources” och jobbar på Naturskyddsföreningens utbildningsverksamhet i Stockholm, håller i förelsningen. Hur pensionspengar förvaltas har stor effekt på miljön, vilket är något vi lätt glömmer bort. Naturskyddsföreningen har nyligen granskat hur AP-fonderna förvaltar de pengar som vi alla betalar in till allmänna pensionen, sammanlagt 1 400 miljarder kronor. Anneli presenterar rapporten och ger oss konkreta lösningsförslag varvat med diskussioner.

Den 6 februari kommer Mia Magnusson, ekologisk kock och hållbarhetsinspiratör på Coop Värmland, med föreläsningen ”Bäst före betyder inte giftig dagen efter!”. Vi slänger alldeles för mycket mat i västvärlden. Råvaror som passerat bäst före-datum kan fortfarande förädlas till nya maträtter och i och med förädlingen förlängs hållbarheten på maten. Att rädda mat är klimatsmart. Mia Magnusson delar med sig av sina erfarenheter och lär dig mer om hur du kan minska ditt matsvinn. Det bjuds på smakprover, varför en föranmälan till biblioteket krävs.

”Hur du tänker när du försöker tänka bort växthuseffekten” är del tre i föreläsningsserien. Ute Attermeyer, till vardags psykiater och psykoterapeut, pratar om hur vi tänker och känner när vi ställs inför ett så svårlöst problem som klimatförändringen. Varför är det så många som förnekar klimatförändringar, hur bemöter man det på ett bra sätt och hur kan man hantera sin egen oro?

Genom samarbetet har vi fått ihop ett roligt och intressant program, och vi har redan börjat spana på en fortsättning till hösten.

Mer information:
Malin Johansson, Arvika Bibliotek, tfn 0570-818 40.
Ute Attermeyeter, Naturskyddsföreningen Arvika, tfn 070-259 43 59

tidningar

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2020-01-20
Kontakta oss