Lyssna på sidan Lyssna

Arvid Knöppel åter på Gunnebo

2017-12-11

Arvika kommuns konstsamlings verk av Arvid Knöppel (litografier och teckningar) kommer att hängas i Gunnarskog, på äldreboendet Gunnebo, under veckan. Det känns viktigt att den fina samlingen kommer ”hem igen” och är samlad på ett ställe.

Arvika kommun har i sin samling cirka 60 verk av konstnären Arvid Knöppel. De allra flesta av dessa verk har hämtats in från olika institutioner i kommunen och fått en behövlig renovering, nya passepartouter och ramar som gör att hela samlingen verk lyfter och kommer till sin rätt. Vi vill gärna hålla ihop samlingen i möjligaste mån och kommer därför hänga mestadelen av hans verk på Gunnebo i Gunnarskog, där Arvid Knöppel också bodde och dog 1970.

Vi ser fram emot att få hänga verken. Och de boende och personal på Gunnebo ser fram emot att få tillbaka den Knöppelsamling som hängt där tidigare plus ytterligare verk i Knöppelsamlingen, som nu ser fantastiskt fina ut. Eftersom Gunnebo är ett äldreboende, där konsten ska förgylla tillvaron för de boende där i första hand, kommer samlingen inte visas offentligt för allmänheten. Detta för de boendes skull. Det är dock viktigt att allmänheten får veta att vi vill ta hand om de fina verken och se till att de blir omhuldade på en passande plats.

Arvid Knöppel föddes 1892 i Luleå. Inspirerades säkerligen mycket av sin far och hans natur- och jaktintresse och strövade mycket i skog och mark. Han studerade på Althins målarskola, Tekniska skolan, på Konstakademin i Stockholm och utomlands i München, Italien och Schweiz under 1920 talet. Han studerade skulptur för Carl Fagerberg. Flera av hans fina skulpturer finns i Arvika. Han gjorde både porträtt av människor liksom av djur. På Knöppelåsen i Sälboda utanför Arvika kunde han observera och teckna av djuren i sitt eget djurreservat.

Om media önskar bilder eller mer information, kontakta:
Konsthallsföretståndare Ann Lundqvist, tfn 070 101 45 29
Kulturutvecklare Jenny Fändriks, tfn 070-238 93 39

Är ni efter hängning intresserade av att besöka Gunnebo, kontakta först Maria Speelgren, enhetschef, tfn 0570-818 78, 073-275 62 60.

tidningar

Sidansvarig:

Ann Lundqvist

Sidan uppdaterad: 2017-12-11
Kontakta oss