Invigning av konstverket ”Du kan allting” av konstnären Mikael Richter

Artikeln publicerades 31 januari 2023

Torsdag den 2 februari, klockan 10.00, invigs Arvikas nya offentliga konstverk ”Du kan allting” utanför Minnebergsskolan.

Verket föreställer ett hus som lyser – i huset finns det två sittbänkar med inristade ord. Helheten i konstverket har arbetats fram av lärare och elever tillsammans med konstnären.

Värdeord lade grunden

Lärare och elever har arbetat med värdeord för skolan som konstnären har tagit inspiration av och integrerat i verket. Värdeorden, med tillhörande förklaringar, som togs fram blev ”samarbete”, ”relationer” och ”gemenskap”:

  • Samarbete: Lyssna och hjälpa tillsammans.
  • Relationer: Säg hej. (Bjud in)
  • Gemenskap: Säg hej. (Finns du för mig? Vill du vara med?)

– Utifrån värdeorden valdes de konkreta uppmaningarna: ”Säg hej!”, ”LITA PÅ MIG.” och ”VILL DU VARA MED?”. Till de två sista valde jag att använda versaler och ett typsnitt som signalerar allvar. Jag hoppas att ”Du kan allting” ska stimulera till både vida tankar, nyfikenhet och närkontakt, säger Mikael Richter.

Under våren kommer även husets golvyta att täckas av en målad ”matta” vars form, färger och mönster är skapat av Minnebergselever från årskurs 7.

Ett konstverk för alla

Konstverket kan bli en ljus mötesplats för alla – en plats att slå sig ner på tillsammans eller i lugn och ro, med möjligheter till nya samtal, reflektion och gemenskap.

– Jag hoppas att ”Du kan allting” med sina lekfulla, ständigt skiftande gestaltningar och samspel med arkitekturen i stadsmiljön kan skapa ett intresse både för småstadsmiljön men också en nyfikenhet för olika fenomen, som vi lever mitt ibland, men kanske inte alltid lägger märke till. Min tanke med verket är att binda samman det lilla med det stora. Det går att betrakta konstverket på avstånd eller omslutas och innefattas i dess närhet, säger konstnären Mikael Richter.

Välkomna på invigning!

Plats: Framsidan av Minnebergsskolan: sydöstra hörnet av skolans utemiljö, ovan sporthallen (Per Anderssons gata 34).

Datum: Torsdag 2 februari.

Tid: kl 10.00.

Kontaktuppgifter

För mer information eller bild på konstverket, kontakta Jenny Fändriks, kulturutvecklare, Arvika kommun, tfn 070‑238 93 39.

Hjälpte informationen på sidan dig?