Vattenskoter och terrängkörning stör i naturen

Artikeln publicerades 11 juni 2024

Buskörning med vattenskoter och terrängkörning med motorfordon stör både människor och djur och kan också ge böter.

Du vet väl om att det sen 2022 krävs förarbevis för att köra vattenskoter? Och att vattenskoterkörning bara är tillåtet i allmänna farleder och i områden där länsstyrelsen beslutat om undantag från det generella förbudet? Vattenskotern är ingen leksak utan ett fordon att färdas i farleder med. För att kunna gå utbildningen för förarbevis måste du vara 15 år. Polisen kan ge ordningsböter på plats för störande och onödig vattenskoterkörning. Bötesbeloppet är på 1 500 kronor.

De skärpta reglerna beror bland på att vattenskoteråkning stör många fåglar som häckar i strandområden, förutom att de som bor i området störs av bullret. Vattenskoterolyckor är också vanliga när förare överskattar sin körförmåga, kör för fort eller är alkoholpåverkade. Det händer att vattenskotrar kör in i varandra eller att man får ett kast i en våg och gör sig illa på skotern eller kastas i vattnet. Inte minst är vattenskotern en fara för badande.

Vi vill också påminna om att det är förbjudet att köra i terräng på barmark med motordrivet fordon, som motorcykel eller fyrhjuling, för annat ändamål än jordbruk eller skogsbruk. Anledningen är att marken och stigar skadas och att djurlivet i terrängen störs.

Hjälpte informationen på sidan dig?