2020-12-29

Vattennivåerna fortsätter stiga

Vattennivåerna i Glafsfjorden kommer att stiga ytterligare under nyårshelgen, för att förhoppningsvis nå kulmen runt den 3 januari 2021. Detta beror till största del på mer nederbörd under de närmsta dagarna.

Enligt dagens prognos förväntas vattnet stiga ytterligare någon enstaka decimeter till den 3 januari, sedan stagnera och sjunka i och med att det blir kallare väder.

Om prognosen förändras i negativ riktning kommer vi att ta översvämningsskyddet i bruk. Att göra det kan ske snabbt om det skulle komma att behövas.
- Vi kommer att möta de stigande vattennivåerna på det mest effektiva sättet vi kan just nu, och som prognosen ser ut idag är inte det att aktivera översvämningsskyddet. Den högsta nivå som prognosen visar hotar inte samhällsviktig verksamhet, utan vi kommer jobba på andra sätt för att möta behoven, säger räddningschef Mattias Larsson.

Vattennivåerna har stigit över kajkanten i Kattviken, vilket gör att gång- och cykelvägen närmst den är avstängd. Respektera avspärrningarna.

Räddningstjänsten kommer att bevaka vattennivåerna under helgerna. Du kan följa de aktuella vattennivåerna på webbplatsenöppnas i nytt fönster. På webbplatsen finns också tips för dig som är fastighetsägare och har en fastighet som ligger i riskzonen.

Bild från när vattennivåerna ökade 2012. Kajen i stadsparken med fruset vatten.

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2020-12-29