2020-10-02

Vad gör din tonåring till helgen?

Första helgen i oktober är vanligtvis en av årets höjdpunkter för många då det är Mârten. Det är också en ”riskhelg” då många unga kommer i kontakt med alkohol. I år är Mârten inställd, men från skola, polis, socialtjänst och svenska kyrkan hör man att detta kommer att firas ändå.

Se filmen "Du och din tonåring",länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster där socialtjänsten, polisen och hälsoutvecklare pratar om vilken viktig roll du som förälder har för din tonåring.

Här kommer 5 tips till dig som är tonårsförälder:

1. Visa att du bryr dig
Prata med din tonåring om helgen, vad de ska göra, vilka de ska träffa, var ska de vara. Berätta hur du ser på alkohol, tider och så vidare.

2. Bjud inte på alkohol och köp inte ut
Forskning visar att tonåringar som bjuds på alkohol hemma börjar dricka tidigare och de dricker också mer. Om du som förälder köper ut alkohol till ditt barn ”visar” du att det är ok att de dricker. Risken at ditt barn råkar illa ut ökar också.

3. Hjälp till att säga nej
Som förälder är det viktigt att ge sitt barn bra argument. Berätta att det är helt ok att säga nej, även när alla andra säger ja.

4. Håll kontakten
Det är bra att bestämma en tid under kvällen då ni kan höras av på telefon eller träffas på en bestämd plats. Det är även bra att som förälder finnas tillgänglig om något skulle hända.

5. Kom överens med andra föräldrar
Prata med andra föräldrar om hur de ser på alkohol, vilka tider som gäller för deras barn och så vidare.

Svenska Kyrkan

Har öppet för ungdomar i källaren på församlingshemmet Cisternen. Från åk 7-25 år under fredagskvällen kl 18-00.

Vuxna på stan

Svenska kyrkan fältar under lördagskvällen:
Cecilia Axelsson nås på tfn 0570-72 82 21

Vi uppmanar även föräldrar/vuxna att bege sig ut och fälta!

Vad gör polisen?

Polisen kontaktar vårdnadshavare till de ungdomar (yngre än 18) som påträffas i samband med alkohol, även om de själva inte bär på alkohol eller är berusade. Förälder till barn under 18 år, blir uppmanade att hämta sitt barn på polisstationen eller vid kontakt med socialtjänsten. Polisen kontaktar även Socialtjänsten.

Vid misstanke om langning, ring polisens telefon 114 14 och be att få lämna tips.

svartvit bild på tonåringar som festar

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2020-10-02