Lyssna på sidan Lyssna
2019-04-25

Vad gör din tonåring på Valborg?

Valborgsmässoafton är inte bara en helg med fest och vårglädje, utan också en helg med mycket alkohol och droger i omlopp. Arvika ungdomsgård kommer att hålla öppet Valborgsmässoafton, tisdag den 30 april kl 08:00-20.00. Mellan 20:00-23:00 är ungdomsgården stängd, då personal är ute och fältar. Mobilnummer som nås under hela kvällen är 076-1033566.

Polisen kontaktar föräldrar till de ungdomar som påträffas i samband med alkohol, även om de själva inte bär på alkohol eller är berusade, utan att ha uppnått rätt ålder. Förälder till barn under 18 år, blir uppmanade att hämta sitt barn på polisstationen. Polisen kontaktar även socialtjänsten.

Vid misstanke om langning, ring polisens telefon 114 14 och be att få lämna tips.

Prata med din tonåring

Att prata med sin tonåring kring alkohol och droger kan vara svårt - men här kommer fem tips till dig som är tonårsförälder:

1. Våga prata om alkohol
Det är aldrig fånigt att vara omtänksam eller prata om sina känslor med sitt barn. Om du är orolig, berätta varför du är det.

2. Var tydlig och sätt gränser
Ju tydligare du visar vad du förväntar dig, desto enklare är det för tonåringen att själv ta ställning eller göra som du bestämt.

3. Bjud inte på alkohol och köp inte ut
Forskning visar att de tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer.

4. Ta hjälp av andra föräldrar
Det kan vara skönt att veta vad som gäller i andra familjer när argumenten ”alla andra får” dyker upp i diskussionerna med din tonåring.

5. Hjälp till att säga nej
Ge ditt barn argument och berätta att det är helt okej att ha en egen vilja och säga nej även när alla andra säger ja. Berätta också att det faktiskt inte är sant att alla ungdomar dricker.

Mer information finns på på www.tonårsparlören.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, www.iq.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och www.tänkom.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

flicka framför majbrasa

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2019-04-25