2021-01-12

Vaccination mot covid-19

Alla regioner i Sverige, däribland Region Värmland, har nu påbörjat (med olika startdatum) en frivillig och kostnadsfri vaccination mot den smittsamma infektionssjukdomen covid-19 som orsakas av ett virus. Det är Folkhälsomyndigheten som beslutar vilka grupper som ska vaccineras först och hur dessa ska prioriteras.

I Arvika startade vaccinationen igår, måndagen den 11 januari. Denna vecka (vecka 2) kommer äldre personer, boende på något av kommunens särskilda boenden, att erbjudas sin första dos vaccin*. Under de närmast efterföljande veckorna kommer vaccination av personer med hemtjänst och deras närstående i samma hushåll att påbörjas, innan dos nummer två ska ges till de som fått sin första dos på våra särskilda boenden. Då prioritering och ordning kan komma att ändras hittar du uppdaterad information om vad som gäller för Värmland på 1177.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Varför ska du vaccinera dig?

Genom att vaccinera dig får du ett gott skydd som individ mot att insjukna allvarligt i covid-19. Du bidrar även till en samlad motståndskraft mot viruset på befolkningsnivå, vilket även skyddar de som av olika medicinska anledningar inte kan vaccineras. Tillsammans kan vi hjälpas åt att på sikt bromsa smittspridningen.

Avgörande att fortsätta följa de allmänna råden

Viktigt att tänka på är dock att vaccinationen bara är en del av lösningen. Vi behöver alla fortsätta att följa de allmänna rådenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, tvätta händerna, stanna hemma vid symtom och hålla avstånd för att bromsa smittan, även när vaccinationen mot covid-19 är igång. Trots att du har vaccinerat dig och du inte är sjuk själv kan du fortfarande föra smittan vidare om du tex har tagit på något och har fått viruset på dina händer.

Mer information

Uppdaterad och mer utförlig information kring vaccinationen mot covid-19 finns på 1177.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Via nedanstående länkar hittar du ytterligare information:

Information om vaccination mot covid-19 på 1177.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Folkhälsomyndigheten om vaccination mot covid-19länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läkemedelsverkets information om vaccin mot covid-19länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Nationell plan för vaccinering mot covid-19 på krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

*Totalt behövs två doser vaccin, med 3-4 veckors mellanrum, för att skyddet ska bli så bra som möjligt.

Bild på brukare och sjuksköterska i skyddsutrustning

Sidansvarig:

Eva Nilsson

Sidan uppdaterad: 2021-01-12