2020-06-22

Skydda naturen från invasiva arter

Lupiner kan vara fina att titta på, men det är en främmande och invasiv art som inte hör hemma här och som slår ut den svenska floran. Du spelar en viktig roll i att minska den negativa utvecklingen och få bort invasiva arter på sikt.

Som privatperson kan du slänga de invasiva arterna på Mossebergs avfallsanläggning i containern för brännbart avfall. Tänk på att lägga växtdelarna i sopsäckar och förslut väl. Det får inte vara jord bland rötterna eller blommorna, eftersom det inte går att bränna. Släng inte de invasiva arterna i trädgårdsavfall.

Fler exempel på invasiva arter som du hanterar på samma sätt:

  • Lupin
  • Jättebalsamin
  • Jätteloka
  • Kanadensiskt gullris
  • Parkslide

Tänk också på att transporten till återvinningscentralen ska ske på ett säkert sätt för att inte sprida arterna längs vägen. Frakta inte växterna i en öppen släpkärra, utan lägg dem i en påse eller säck som du försluter väl.

Har du endast en liten mängd invasiva främmande arter i eller vid din trädgård kan du lägga växtavfallet i en plastpåse, försluta den väl, och lägga den i din soptunna i facket för restavfall. Viktigt är att du inte lägger några invasiva främmande arter i din matavfallspåse, då finns risken att arten sprids.

Mer tips och råd finns på Länsstyrelsens i Värmlands webbsida om invasiva arter.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

lupiner

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2020-06-22