2020-06-04

Skolavslutning och student 2020

Skolavslutningen med studenten är några av de helger då många unga riskerar att komma i kontakt med alkohol. Tillsammans kan vi göra skolavslutningen till ett fint minne för alla!

Vuxna på stan

Arvika kommun tillsammans med Svenska kyrkan kommer vara ute och fälta studenten tisdag 9 juni och skolavslutningen onsdag 10 juni.

Är du som vuxen intresserad av att komma och fälta tillsammans med andra vuxna? Välkommen till församlingshemmet Cisternen kl 20 båda dagarna. Vi samlas och går igenom riskplatser och bra saker att veta när man är ute och fältar. Svenska kyrkan bjuder på kaffe och bulle och dukar upp detta på innergården utanför försämlingshemmet från 20.00-00.00.

Verksamheter som fältar under dessa kvällar:
Cecilia Axelsson, Föreståndare Arvika ungdomsgård, tfn 076-103 35 66
Marie Mattsson, Svenska Kyrkan, tfn 072-221 32 35
Kristine Frenning, Socialtjänsten (endast onsdag), tfn 076-828 84 10

Vad gör polisen?

Polisen kontaktar vårdnadshavare till de ungdomar (yngre än 18 år) som påträffas i samband med alkohol, även om de själva inte bär på alkohol eller är berusade, utan ha uppnått rätt ålder. Vårdnadshavare till barn under 18 år, blir uppmanade att hämta sitt barn på polisstation. Polisen kontaktar även socialtjänsten. Vid misstanke om langning, ring polisen telefon 114 14 och be att få lämna tips!


Fler tips till föräldrar

  • Ta reda på vad din tonårings kompisar föräldrar heter. Kolla upp vilka de är och sen kan du exempelvis skicka ett sms eller ett meddelande över sociala medier. Presentera dig och visa att du är intresserad av att ha kontakt och att de kan höra av sig till dig om det är något. Det är bättre att passa på när allt är bra!
  • Dina beslut påverkar fler än din tonåring. Om du köper alkohol till ditt barn måste du räkna med att andra också dricker.
  • Visa att du bryr dig. Prata med din tonåring: vad ska de göra, vilka ska de träffa, var ska de vara. Berätta hur du ser på alkohol, tider och så vidare.
  • Du som vuxen och förälder till en tonåring behöver fundera på hur och när man dricker. Det handlar både om att en vuxen finns till hands om något händer och att vara en förebild. Fundera ett extra varv kring högtider som unga ofta festar på.
syrener

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2020-06-04