Nu åker den här skyliften till Ukraina!

Artikeln publicerades 25 juni 2024

Medan kriget pågår, pågår också en vardag och arbetet med att bygga upp infrastrukturen i Ukraina. Teknik i Väst AB bidrar genom att skänka en skylift som ska användas i olika återuppbyggnadsprojekt.

I krigets Ukraina försöker man återställa det som går i städer som tagits tillbaka, så att befolkningen kan få tak över huvudet och fungerande el och vatten.

"Känns bra"

Operation Aid startades i Sverige 2022 och var tidiga med insatser i Ukraina. Denna vecka hämtade Johan Petré, Operation Aid, en skåpbil med skylift som Teknik i Västs styrelse beslutat att skänka till organisationen. Fordonet ska användas i olika återuppbyggnadsprojekt i Ukraina. I Arvika och Eda har den använts till drift och underhåll av gatubelysning.

- Det känns bra att kunna skicka i väg ett fullt fungerande fordon, som kan göra stor nytta i krigsdrabbade städer och byar, säger Runar Johansson, ordförande i styrelsen för Teknik i Väst.

- Vi har levt på privatdonationer, som den här, i två år och nu har vi börjat skapa projekt för att få statligt stöd, berättar Johan Petré en av grundarna av Operation Aid.

Får statligt stöd

Arbetet för detta har också fallit väl ut, då Utrikesdepartementet nyligen beviljade organisationen statligt stöd.

- Numera finns anställda i Ukraina som tar emot och den här bilen kommer att placeras ut var den gör mest nytta, berättar Johan Petré.

Hjälpte informationen på sidan dig?