2021-02-03

Kommunen satsar 15 miljoner på LED-lampor

Arvika kommun har påbörjat ett arbete med att byta ut all gammal gatu- och vägbelysning till LED-armaturer. Den nya belysningen är energisnål, men också mer kostnadseffektiv. En LED-armatur ska hålla i cirka 25 år, det ger en stor skillnad för underhållsarbetet mot de gamla lamporna vars livslängd är cirka 5 år. LED-lampor drar mycket lite ström, en del av dagens lampor är 70 W och LED-lamporna är på 35 W och är därför ett bra miljöval.

Projektet att byta ut belysningen till LED-armatur beräknas ta 3 år och kommer att påbörjas i början av februari 2021. Det är cirka 5 200 stycken gatuarmaturer som ska bytas ut. Arbetet kommer att genomföras i olika områden i hela Arvika kommun under olika perioder

- Det är oerhört viktigt att även vi inom offentlig sektor bidrar så mycket vi kan för så liten klimatpåverkan som möjligt. I vår strategiska plan har vi flera mål som är kopplade till agenda 2030, för oss angeläget att fortsätta på den linjen. Att kunna göra en sådan investering och nå målet om LED-belysning på så kort sikt och samtidigt sänka driftskostnader är win win både för miljön och den kommunala plånboken, säger Peter Söderström, kommunalråd, Arvika kommun.

Elmontör byter lampa i gatubelysning

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2021-02-03