Kartläggning av ungas fritidsvanor i Arvika kommun
Artikeln publicerades 6 november 2024
Vad gör unga människor på fritiden, vad finns det att göra och vad saknas? I rapporten ”Kartläggning av ungdomars fritid i Arvika kommun” finns en del av svaren.
Rapporten är gjord under 2024 och är en del av Arvika kommuns samarbete med Stiftelsen Fryshuset. Du kan ta del av den via länkarna längst ner på sidan.
Intervjuer med olika målgrupper
Under vintern 2023-2024 skickades en enkät ut till samtliga unga i Arvika kommuns högstadieskolor, gymnasieskolor och AMI-verksamhet. I enkäten fanns bland annat frågor om bakgrundsfaktorer som kön, ålder och boendeort. Frågorna handlade också om ungdomarnas syn på sin fritid, vad man använder den till och om det finns hinder för en att utöva sina intressen.
Under våren intervjuades också ett antal unga människor i fokusgrupper för få mer fördjupad information om hur deras fritidsvanor ser ut.
- Vi har också intervjuat människor de möter i sin vardag - exempelvis skolpersonal, vårdnadshavare och representanter från föreningslivet - för att bredda bilden, säger Anneli Karlsson som är jämställdhets- och folkhälsosamordnare
Meningsfull fritid men olika förutsättningar
Kartläggningen visar att många ungdomar i Arvika kommun upplever att de har en meningsfull fritid och att de känner att de kan göra det de vill på fritiden. Tillgängligheten till fritidsaktiviteter varierar dock betydligt beroende på om ungdomarna bor på landsbygden, utanför tätorten eller i centrala Arvika. Sociala och ekonomiska faktorer spelar roll och deltagaravgifter kan vara en stor börda för många ungdomar.
- Med utgångspunkt i rapporten kommer vi att se över vilka möjligheter vi har att förbättra förutsättningarna för våra ungdomar. Vi ser till exempel att vi behöver se vilka lösningar vi kan få till med kollektivtrafiken, så att fler kan ta del av det fritidsutbud som finns. Vi vill också jobba vidare för att få till en ökad samverkan mellan olika aktörer som engagerar sig för ungdomar, säger Maria Uppvall Fors, som är stabschef inom Lärande och stöd.
Om rapporten
Kartläggningen är en del i Arvika kommuns arbete med barn och unga och ett första steg i det treåriga partnerskapet som ingåtts med Fryshuset. Arbetet organiseras i en nätverksgrupp med representanter från olika verksamheter i Arvika kommun som arbetar med ungdomar samt Säkerhetssamordningen, Svenska kyrkan och polisen.