Idrottsungdomar blir miljöhjältar i Värmland

Artikeln publicerades 11 maj 2023

Tre ungdomar som plockar skräp i vägrenen.

Lördagen den 13 maj genomförs en värdefull miljöinsats i Arvika kommun. Då tar idrottsungdomar eget miljöansvar och plockar skräp i sitt närområde.

Lördagen den 13 maj kommer cirka 300 idrottsungdomar att plocka skräp i Arvika, Eda och Årjängs kommuner och göra vårsnyggt i sitt närområde. Miljöprojektet Städa västra Värmland är ett samarbete mellan Westra Wermlands Sparbank och Städa Sverige – idrottens miljöorganisation. Lokala näringslivet med flera företag är också engagerade, vilket gör att 15 idrottsföreningar får chansen att delta i insatsen.

Syftet med miljöprojekten är att involvera lokala idrottsföreningar i miljöaktiviteter i deras närområde. Nedskräpningen uppmärksammas, föreningarna gör en värdefull miljöinsats samtidigt som de får en välförtjänt ersättning för sitt arbete.

Många goda krafter gör det möjligt

Det är många goda krafter som gör miljöprojekten möjliga. Projekten bygger på ett stort engagemang från det lokala näringslivet med Westra Wermland Sparbank i spetsen. All tre kommuner där städning äger rum är också engagerade i projektet.

- Vi har ett fantastiskt föreningsliv i vårt område. Många eldsjälar och engagerade ungdomar och ledare som ställer upp den här dagen. Aktiviteten har dessutom flera hållbarhetsperspektiv vilket vi gillar, säger Håkan Nordblad, VD på Westra Wermlands Sparbank.

Städning kommer bland annat att ske i bostadsområden, parker, badplatser, idrottsplatser och längs med cykelvägar i kommunerna. Genom att engagera ungdomar i miljöinsatser som denna blir de medvetna om allt skräp som ligger slängt överallt. Ungdomarna växer med kunskap och miljömedvetenhet och kommer själva inte att skräpa ner.

- Det kommer att märkas där ungdomarna har farit fram! En miljö fri från skräp skapar trivsel och trygghet för alla, säger Katarina Ridderberg, projektledare Städa Sverige.

Föreningar engagerade i städningen

Arvika HC, Arvika Ridklubb, Jössefors IK, Arvika Skyttegille, Kronans FK, Arvika Golfklubb, OK Hierne, Köla Skytteförening, IF Örnen, Köla AIK, Åmotfors IF, Mosseruds Ryttarförening, Årjängs IF, Nordmarkens IBF och Töcksfors IF.

Hjälpte informationen på sidan dig?