Hemtjänstgruppen Vik tränar på arbetstid

Artikeln publicerades 27 februari 2023

Hemtjänsten i Vik är en bilburen grupp som har ett område som bland annat sträcker sig till Racken, Dottevik och en bit in i Edane. I gruppen jobbar cirka 25 personer i olika åldrar och med olika förutsättningar, men samtliga tränar nu 45 minuter två gånger i veckan.

Planeraren lägger in passen i schemat och för att det ska fungera med ordinarie verksamhet blir det nya gruppsammansättningar vid varje pass.

− Det har ökat gemenskapen i gruppen, säger Petra Danielsson som är enhetscef.

Projektet startade 1 januari och pågår till 31 maj, det ska sedan utvärderas i början av sommaren.

Vid projektets start fick alla fylla i en hälsodeklaration med bland annat blodtryck, sömnvanor, upplevd stress, energinivå och andra faktorer. Varje månad görs en ny deklaration och när projekttiden är slut ska resultatet utvärderas.

− Alla arbetsplatser skulle ju kunna ha träning på arbetstid, även om man inte har tillgång till en träningslokal så nära som vi har. Det räcker ju med att man köper in några hantlar, lite gummiband eller så går man promenader.

Att träningen läggs in i schemat, som en arbetsuppgift bland alla andra, innebär att den blir av. Och redan så här i början av projektet ser man positiva effekter. Bland annat:

  • Gladare, piggare personal
  • Bättre gemenskap genom att personalgrupperna blandas och man hjälper varandra.
  • De som aldrig tränat förut har kommit igång och märker att kroppen mår bra av det.
  • De som redan gillar att träna får lättare ihop livspusslet.

Se filmen om hemtjänstens träningsprojekt på vår Youtubekanal Länk till annan webbplats..

Hjälpte informationen på sidan dig?