Hemtjänsten testar förkortad arbetstid

Artikeln publicerades 14 maj 2025

Skärpta regler om dygns- och veckovila har lett till utmaningar när det gäller att få till schemaläggningen inom hemtjänsten. Under 2025 testar vård och omsorg ett upplägg där personal, utifrån verksamhetens behov och på frivilligt initiativ, jobbar ständig kväll eller ständig helg.

Reglerna om dygnsvila infördes 1 oktober 2023 och har sin grund i EU:s arbetstidsdirektiv. Syftet är gott - att ge medarbetare möjlighet till återhämtning och vila mellan sina arbetspass. Men schemamässigt ställde det till det.

Svårare att bemanna

− De skärpta reglerna har bland annat inneburit att vi inte kunde ha kvar delade turer på helgen eller de så kallade ryggpassen inom hemtjänsten, det vill säga att jobba kväll följt av att jobba dag, säger Christina Nilsson, som är avdelningschef inom vård och omsorg.

Det ledde till att det blev svårt att bemanna under helger och kvällar, samtidigt som överkapacitetstiden ökade på övrig tid under veckan. Överkapacitetstid är tid då personal är schemalagd att arbeta, men där det inte finns något konkret vård- eller omsorgsarbete att utföra just då.

Arbetade fram förslag

− Vi chefer inom vård och omsorg ville se vilka vägar som fanns för att dels vara en attraktiv arbetsgivare, dels för att möta behovet av bemanning på tider som passar behoven inom verksamhet. En kontinuerlig bemanning ger stabilitet för såväl arbetsgrupp som omsorgstagare.

Det resulterade i ett förslag om att erbjuda personal inom hemtjänsten att testa att arbeta ständig kväll eller ständig helg. Det innebär en förkortning av arbetstiden med bibehållen lön. De som jobbar ständig helg jobbar 28 timmar i veckan, de som jobbar ständig kväll 30.

Testperiod under 2025

Förslaget förhandlades med fackliga parter och testas nu under 2025. Flera medarbetare har valt att ge upplägget ett försök.

− Effekterna vi har sett är att vi kan förskjuta överkapacitetstiden och använda den på ständig kväll eller ständig helg, så det är ju samma, ordinarie personal som förlägger sin arbetstid annorlunda.

Positivt för personalen

Den personal som har testat hittills är positiv. De upplever att de är mer utvilade, mindre stressade och får tid över till sådant som är viktigt för dem.

− Det här är ett projekt som vi följer extra nu under det första halvåret för att se hur det påverkar det ekonomiska utfallet på enheten, men även hur det påverkar korttidsfrånvaron, för vi ser ju det här också som ett steg i att förbättra arbetsmiljön för våra medarbetare, säger Christina Nilsson.

Hjälpte informationen på sidan dig?