Från Kommunstyrelsen 15 oktober
Artikeln publicerades 16 oktober 2024
Här finns beslut i korthet från Kommunstyrelsens sammanträde den 15 oktober.
Kommunstyrelsen antog detaljplanen för Siri Rülckers väg på västra Sund, behandlade kommunens delårsrapport för perioden januari till augusti och tog ställning till flera remissvar. Dessutom beslutades om en markförsäljning och omdisponering av medel för att kunna köpa in källsorteringsutrustning tillkommunens två stora verksamheter i enlighet med avfallsplanen. Protokollet med alla ärenden publiceras på webbplatsen när det är justerat.
Delårsrapport 2024
Förvaltningen har tagit fram en delårsrapport för perioden januari till och med augusti 2024. Kommunens resultat uppgår till 39,8 miljoner kronor för perioden. Om prognosen stämmer landar resultatet för helåret på 55,7 miljoner kronor. Men trots den positiva prognosen är balanskravsresultatet den siste augusti negativt och uppgår till – 4,9 miljoner. Dessutom ökar kommunens nettokostnader i förhållande till våra skatteintäkter.
Kommunens verksamheter prognostiserar en negativ budgetavvikelse för helåret 2024 som uppgår till – 23 miljoner. Om prognosen för helåret stämmer kommer kommunen leva upp till sitt finansiella resultatmål, som är satt till 1,5 procent. Det andra finansiella målet innebär att samtliga investeringar inom den skattefinansierade verksamheten ska finansieras med egna medel. Förvaltningen bedömer att även det uppnås under den femårsperiod som utvärderas. När det gäller måluppfyllelsen för de övergripande verksamhetsmålen är bedömningen att målen inom de fyra målområdena Invånare, Medarbetare, Tillväxt och utveckling samt Miljö och klimat kommer att nås.
Beslut: Kommunstyrelsen föreslår att Kommunfullmäktige godkänner delårsrapporten.
Remissvar om utjämningssystemet
En parlamentarisk utredning har sett över samtliga delar av utjämningssystemet för kommuner och regioner, inklusive LSS-utjämningen för kommuner. Utredningen har även övervägt om det finns riktade statsbidrag som kan inordnas i det generella statsbidraget. Betänkandet från utjämningskommittén innehåller förslag på förändringar i inkomstutjämningen, kostnadsutjämningen, LSS-utjämningen samt strukturbidraget. Det innehåller också förslag på riktlinjer för riktade statsbidrag.
Arvika kommun ser i huvudsak positivt på utredarens förslag där likvärdigheten mellan kommunerna stärks. Alla invånare ska ha tillgång till en god och likvärdig välfärd, oavsett var i landet man bor. Därutöver föreslås tre synpunkter från kommunen gällande inkomst-, kostnads- och LSS-utjämningen, riktade stadsbidrag och skatteeffekten av gränspendling.
Beslut: Kommunstyrelsen fastställer föreslaget remissvar.
Antagande av detaljplan för Siri Rülckers väg
Kommunledningsstaben har fått i uppdrag att upprätta nya detaljplaner för västra Sund. Detaljplanen för Siri Rülckers väg är den andra detaljplanen i Västra Sund. Syftet med planläggningen är att utveckla området kring Siri Rülckers väg samstämmigt och däribland skapa möjligheter till att komplettera bostadsbebyggelsen med upp till tio nya bostadsfastigheter.
Beslut: Kommunstyrelsen beslutar att anta detaljplanen för Siri Rülckers väg.
Markförsäljning - del av Arvika Vickern 1
Företaget Impulziv AB har frågat om de får köpa en del av fastigheten Arvika Vickern 1, som ägs av Arvika kommun. Inom Vickern 1 finns idag utomhusbanor för tennis och fotboll. Elljusspår finns i anslutning till området. Den del som är aktuell för försäljning är idag en klippt gräsyta, där det enligt gällande detaljplan finns en byggrätt. Avsikten med köpet är att utveckla den idrottsverksamhet (utomhusbanor för padel) som köparen bedriver på den intilliggande fastigheten Arvika Förgätmigejen 1, som ägs av köparen, samt kunna erbjuda övriga utövare av motionsidrott möjlighet att nyttja byggnaden.
Beslut: Kommunstyrelsen beslutar godkänna upprättat köpekontrakt.
Motion om ungdomsfullmäktige
I en motion föreslås ett ungdomsfullmäktige i Arvika kommun. Politikerna som skrivit motionen vill att kommunen utreder hur ett ungdomsfullmäktige i Arvika lämpligast kan organiseras och att kommunen inför ett ungdomsfullmäktige utifrån vad utredningen kommer fram till.
Arvika kommun arbetar aktivt med barnkonventionen och har ett pågående samarbete med Stiftelsen Fryshuset vars syfte är att skapa bra fritidsverksamheter/aktiviteter och öka delaktigheten och påverkansmöjligheterna för ungdomar i Arvika.
Beslut: Kommunstyrelsen föreslår att Kommunfullmäktige bifaller motionens första del och avslår den andra. Detta innebär att förvaltningen utreder hur ett ungdomsfullmäktige i Arvika kommun lämpligast skulle kunna organiseras inom ramen för det pågående arbetet med Stiftelsen Fryshuset samt tar fram en kostnadsuppskattning för ett ungdomsfullmäktige.
Motion om motståndscentral
I en motion föreslås att kommunen ska ordna en minnesplakett vid huset på Rosendal där familjen Grundel bodde under andra världskriget, som ett erkännande av familjens gärningar och de beundransvärda insatser de utförde när vårt grannland stod i brand.
Då huset är en privatbostad i slutet av en återvändsgränd och ligger en bit utanför centrum bedömer Kommunledningsstaben att det är svårt att utan större informationsinsats kunna visa var minnesplaketten finns. Det är vidare olämpligt att leda människor till en besökspunkt utanför en privatbostad på en återvändsgata, då det kan påverka de boende negativt.
Beslut: Kommunstyrelsen föreslår att Kommunfullmäktige avslår motionen.
Medborgarförslag om farthinder
I ett medborgarförslag föreslås ett farthinder i korsningen Sävsjövägen och Spelmansvägen. Förslagsställaren skriver att många familjer med barn bor längs gatan och rör sig längs gatan till och från skolan och andra aktiviteter. Kommunledningsstaben har gjort en trafikmätning och utrett frågan.
Kommunen får in många önskemål om farthinder där bilister förväntas köra ansvarsfullt och respektera gällande hastighetsbegränsningar. Att följa hastighetsbegränsningar är ytterst en polisiär fråga, men kommunen arbetar kontinuerligt med trafiksäkerhetshöjande åtgärder för att skydda trafikanter. Kommunledningsstabens bedömning i detta fall är att platsen inte är prioriterad för ett permanent farthinder, men att förslagsställaren kan ansöka om ett mobilt trafikhinder till korsningen Sävsjövägen/Spelmansvägen.
Beslut: Kommunstyrelsen föreslår att Arvika kommun tackar för förslagsställarens engagemang och de synpunkter som lämnats i medborgarförslaget. Vidare beslutas det inte om ett permanent farthinder vid korsningen Sävsjövägen/Spelmansvägen.
Remissvar om fritidskort
I budgetpropositionen för 2023 aviserar regeringen att ett statligt stöd som riktas till barn och unga, benämnt Fritidskort, ska införas. Arvika kommun är utsedd till remissinstans. Fritidskortet är en permanent satsning som ska främja barn och ungas förutsättningar att delta i fritidsaktiviteter som bidrar till en aktiv och meningsfull fritid i gemenskap med andra. Enligt förslaget ska fritidskortet avse barn och unga i åldern 8–16 år och ska kunna användas som betalning av vissa avgifter för vissa ledarledda fritidsaktiviteter som tillhandahålls av godkänd utförare.
Arvika kommun förordar att ett stöd inrättas ur ett folkhälso- och barnrättsperspektiv men anser att utbudet av utförare och kraven för att bli utförare riskerar begränsa utbudet av föreningar som ser en möjlighet att ingå. Vidare ser kommunen en risk att Fritidskortets administrativa kostnader blir alltför stora sett till det faktiska utfallet och det finns en stor risk att Fritidskortet inte når de som behöver det mest.
Beslut: Kommunstyrelsen ställer sig bakom förslaget till remissvar.
Remissvar om länstransportplanen
Region Värmland har på uppdrag av regeringen påbörjat arbetet med en revidering av länstransportplanen för Värmland för perioden 2026 – 2037. Arvika kommun har beretts möjlighet att yttra sig i det inledande skedet.
Beslut: Kommunstyrelsen godkänner upprättat förslag till remissvar.
Investeringsmedel för källsortering
Arvika kommun har i avfallsplanen beslutat om mål som innebär att mängden restavfall ska minska med 30 procent till år 2030. För att nå detta mål krävs flera åtgärder, där kommunen bland annat beslutat att senast vid utgången av år 2026 ska alla kommunala verksamheter ha möjlighet att källsortera sitt avfall. För att detta ska vara möjligt gäller två ärenden behovet av att köpa in sorteringsutrustning, möbler och andra lämpliga behållare, som är avsett för detta ändamål till skolor och förskolor inom Lärande och stöd samt enheterna inom Vård och omsorg.
Beslut: Kommunstyrelsen beslutar att omdisponera 975 000 kronor från Kommunstyrelsens medel till källsortering i skolor och förskolor samt 560 000 kronor från kommunstyrelsens medel till källsortering inom vård och omsorg. För att nå målen i Avfallsplanen föreslås det fortsatta arbetet hanteras i budgetprocessen våren 2025 inför framtagande av Strategisk plan 2026 – 2028.
Samverkansavtal med Frivården Karlstad
Syftet med överenskommelsen om samverkan mellan Frivården Karlstad och Arvika kommun är att utveckla det återfallsförebyggande arbetet för målgruppen som finns inom Kriminalvården och har behov av stöd från fler myndigheter och/eller andra aktörer i samhället. Flera av länets kommuner har ingått detta avtal sedan tidigare.
Beslut: Kommunstyrelsen beslutar att ingå samverkansavtal med Frivården i Karlstad enligt upprättat samverkansavtal.
Rapport till Kommunstyrelsen från företagsbesök
Kommunstyrelsen fick en rapport om de senaste företagsbesöken.
Beslut: Kommunstyrelsen tar del av informationen.