Från Kommunstyrelsen 11 februari
Artikeln publicerades 12 februari 2025
Här finns beslut i korthet från Kommunstyrelsens sammanträde den 11 februari.
Kommunstyrelsen beslutade om utvecklingsinriktningen för den fördjupade översiktsplanen för Arvika och Jössefors, tog ställning till ett antal motioner och ett medborgarförslag, det senare gällde vattenflödet i Djupdalsbäcken. Kommunstyrelsen samlades också för att delta i den nationella tysta minuten.
Fördjupad översiktsplan för Arvika och Jössefors
Verksamheten Samhällsutveckling arbetar med att ta fram en fördjupad översiktsplan för Arvika och Jössefors. Processen har nu kommit så långt att det finns ett förslag till utvecklingsinriktning. Förslaget är baserat på översiktsplanen och det arbete som har gjorts. till exempel möten med politiker, tjänstepersoner och medborgardialog.
Beslut: Kommunstyrelsen godkänner utvecklingsinriktningen som kommer utgöra underlag för det fortsatta arbetet med fördjupad översiktsplan för Arvika och Jössefors.
Motion om revidering av placeringspolicy
En motion föreslår att kommunens placeringspolicy för finansiella kapitaltillgångar revideras. I motionen föreslås att placeringspolicyn bör revideras för att möjliggöra kapitalplaceringar i företag verksamma inom totalförsvarssektorn. Då det redan idag finns möjlighet till kapitalplaceringar i företag verksamma inom totalförsvarssektorn, bortsett från viss vapenindustri, finns det inget behov av justering.
Beslut: Kommunstyrelsen beslutar att skicka motionen på återremiss.
Motion om att odla ätbart
I en motion föreslås att kommunen ska utreda om det i större utsträckning kan odlas ätliga växter, frukt och bär på kommunal mark, samt hur kommunen kan informera invånarna om var ätliga växter, frukt och bär finns och när de får plockas. Vidare föreslås att kommunen arbetar för att öka kunskapen och intresset inom området. Att anlägga kommunala odlingar ingår inte i förvaltningens uppdrag idag men det pågår ett arbete för att skapa odlingslotter för medborgare som är intresserade. Vidare är det tillåtet att plocka ätbart utifrån allemansrätten, som ingår i skolans läroplan för årskurs 1 till 9.
Beslut: Kommunstyrelsen föreslår att Kommunfullmäktige beslutar att motionens första och andra del avslås och att den tredje delen anses besvarad.
Motion om p-platser vid Korpralen
I en motion föreslås att kommunen vidtar lämpliga åtgärder vid handikapparkeringsplatserna vid Korpralen så att risken för olyckor minimeras och att placeringen och utformningen av parkeringsplatserna följer tillämpliga regelverk. Arvika Fastighets AB har vidtagit åtgärder och flyttat handikapparkeringarna enligt motionens intentioner.
Beslut: Kommunstyrelsen föreslår att Kommunfullmäktige beslutar motionen bifallen eftersom motionen kom före uppdraget gavs.
Medborgarförslag om vattenflödet i Djupdalsbäcken
Bogens fiskevårdsområdesförening har inkommit med ett medborgarförslag där man föreslår att Arvika kommun ska återställa Djupdalsbäcken i Mitandersfors, ett vattenflöde mellan Bogsjön och Varaldsjön som täpptes när väg 869 drogs om, omkring år 1965.
Medborgarförslaget vill återställa vattenflödet mellan Bogsälven och Varaldsjön samt skapa fri vandringsväg för laxöring. Åtgärden anges vara relativt billig och ge en mycket stor förändring. De positiva konsekvenserna anges gynna miljö och djurliv, ge friskt vatten ner i södra änden av Varaldsjön, ge fiskvandring härifrån och vidare upp i vattensystemet ända till Rolampälven samt försumbart påverka kraftstationen.
Förslaget om att öppna vattenflödet gäller att uppnå miljökvalitetsnormer (MKN) för vatten, vilket eftersträvas inom vattenförvaltningsarbetet. Åtgärden skulle därmed kunna vara aktuell att drivas av kommunen. I dagsläget saknas resurser på kommunen för att på lång sikt hantera sådana vattenförvaltningsfrågor. By- och Borgviksälvens vattenråd har sitt huvudsakliga uppdrag kring miljökvalitetsnormer och skulle kunna söka bidrag för fortsatt utredning med konsult i berörda instanser.
Beslut: Kommunstyrelsen föreslår att Kommunfullmäktige tackar för förslagsställarens engagemang och de synpunkter som lämnats i medborgarförslaget samt beslutar att medborgarförslaget anses besvarat. Då kommunen saknar egen rådighet över frågan utreds Bogens fiskevårdsområdesförenings förslag vidare i By- och Borgviksälvens vattenråd.
Granskning av ärendehanteringsprocessen
Kommunens revisorer har genomfört en granskning av kommunens ärendehanteringsprocess. Uppdraget ingår i revisionsplanen för år 2024. Syftet med granskningen har varit att övergripande bedöma om Kommunstyrelsen och nämnderna har en ändamålsenlig ärendehanteringsprocess. I den samlade bedömningen konstaterar Kommunrevisionen utifrån granskningens syfte att Kommunstyrelsen och de granskade nämnder endast delvis har en ändamålsenlig ärendehanteringsprocess. I följebrevet till granskningen har Kommunrevisionen tagit fram rekommendationer till Kommunstyrelsen och nämnderna. Förvaltningen har utifrån rekommendationerna tagit fram ett svar med åtgärder som kommer att genomföras under 2025.
Beslut: Kommunstyrelsen beslutar att anta upprättat svar till Kommunrevisionen avseende granskning av kommunens ärendehanteringsprocess.
Rapport om ej verkställda beslut
Enligt socialtjänstlagen ska socialtjänsten och verksamheten lämna en rapport till Kommunfullmäktige över hur många gynnande beslut enligt socialtjänstlagen och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) som inte verkställts inom tre månader efter beslut. Motsvarande rapporteringsskyldighet gäller för beslut som inte verkställts på nytt inom tre månader efter det att verkställigheten avbrutits.
Under tredje kvartalet 2024 har verksamheten Vård och omsorg 14 ej verkställda beslut att rapportera enligt socialtjänstlagen och nio ej verkställda beslut enligt LSS. Under tredje kvartalet 2024 har verksamheten Lärande och stöd fem beslut inrapporterade som ej verkställts och som är tre månader eller äldre med beslut enligt socialtjänstlagen.
Beslut: Kommunstyrelsen tar del av rapporten ej verkställda beslut för tredje kvartalet 2024.