Entreprenörskap i grundskolan

Artikeln publicerades 17 november 2023

Under läsåret 2023/2024 har grundskolan ett speciellt fokus på entreprenörskap.

Entreprenöriellt lärande handlar om att utveckla förmågor som kreativitet, omsätta idéer i handling och lösa problem. Detta är viktiga förmågor i ett föränderligt samhälle där utvecklingen går fort. Därför är detta en del i grundskolan uppdrag. Det finns till exempel med i läroplanen att skolan ska jobba med just entreprenörskap.

Samarbete med näringslivet

Som en del i detta arbetar grundskolan i Arvika tillsammans med Ung Företagsamhet och Framtidsfrön. Det är organisationer som bistår skolor med både utbildning och utbildningsmaterial.

Förskoleklass till årskurs 3 jobbar till exempel med Ung företagsamhets ”Grundskoleutmaningen”. Detta handlar om att ge eleverna ett skarpt case från ett lokalt företag där eleverna får själva komma på lösningar, skissa på sina idéer, skapa prototyper och till sist presentera sitt resultat. Utmaningen sker i samarbete Volvo CE under temat “Skapa din egen drömfabrik”. Alla grundskolor har också via Ung Företagsamhet fått tillgång till läromedlet ”Vårt samhälle” som har sin grund i samhällskunskap och svenska.

Årskurs 5 kommer under läsåret arbeta tillsammans med organisationen Framtidsfrön under temat Framtidens förmågor. Uppdraget var att eleverna skulle skapa egna filmer där de lyfter fram fördelarna med att bo och arbeta i deras hembygd och beskriver en framtida innovation som bidrar till minst ett av de globala målen. Är du nyfiken på resultatet? Du kan kika på filmerna på Westra Wermland Innovation Weeks webbplats.

Hjälpte informationen på sidan dig?