Lyssna på sidan Lyssna
2018-05-03

En närproducerad kokbok

Vad har bovete, lingon och oxbringa gemensamt? Jo, alla råvaror ingår i en kokbok som ser dagens ljus i höst! Det är inte vilken kokbok som helst, utan en kokbok gjord av kockar i några av våra värmländska skolkök, där den gemensamma nämnaren förutom skolkök är att alla råvaror kommer från Värmland! Från Arvika kommuns kostenhet är det Angelica Nilsson, kock på Centralskolan och Jessica Myrman, kock på Kyrkebyskolan som har varit med och bidragit med sin kunskap!

- "Det har varit jätteroligt! Vi har besökt olika gårdar runt om i Värmland för att hämta inspiration till boken och recept – jag blev verkligen överraskad att vi hade så mycket råvaror så nära", säger Angelica.

Kockarna har även provlagat maten, för Arvikas del testade man bland annat att laga höstgryta på värmländskt vis, kålrot med ostpanering och man bakade även filmjölkslimpa - allt med råvaror från Värmland!

- "Vi har även tagit fram två unika korvsorter i samarbete med Kils slakteri, en med taco-smak och en med timjan och ost. Dessa korvar kommer bara att finnas i kommunernas kök och inte ute i butiken", säger Jessica.

Smakprov från boken kommer att serveras till barn, elever och äldreomsorgen i kommunen i höst. Det kommer även att bli olika temaveckor och att det bli en med värmlandstema – det är nog högst troligt. Att köpa mer närproducerat det är viktigt för kommunens kostenhet.

- "Vi behöver göra en ny livsmedelsupphandling framöver och där ska vi försöka att få in så mycket närproducerat som det går. Det är vår intention, sen styr ju också utbud och pris. Men vi har i projektet fått en god kännedom om vad vi har för producenter i Värmland. 75 % av all mat som vi lagar i våra kök är lagad från grunden och det är viktigt att vi lagar maten med bra råvaror, både för våra gäster och för klimatet", säger Anderas Sjöbom, enhetschef kost.

Tallrik med mat

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2018-05-03