Arvika - Värmlands bästa skolkommun!

Arvika är Värmlands bästa skolkommun och också den femte bästa skolkommunen i Sverige! Det visar Lärarförbundets senaste rankning "Bästa skolkommun".

Rankningen baseras på bland annat statistik och totalt rankas kommunerna utifrån tio olika kriterier - bland dem andel barn i förskolan, lärarnas behörighet, andel elever som går ut gymnasiet, andel godkända elever och betygsresultat i åk 9, lärartäthet, lärarlöner, sjuktal bland lärare liksom hur kommunen arbetar med skolfrågor.

– De kriterier vi mäter ger en tydlig bild av en kommun. När politiken vet att satsa på sina rektorer, lärare och elever så märks det i såväl elevresultat som i lärarnas arbetsförutsättningar. Det handlar om ekonomiska förutsättningar, politisk ambition och prioriteringar, säger Lärarförbundets förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

Arvika kommun har förbättrat sin placering avservärt, från plats 124 i fjol till plats nummer 5 i år. Hur har skolan arbetat för att göra en sådan raketförbättring?

- Vi har under flera år arbetat för att öka den tillgängliga lärmiljön för eleverna - alla elever ska i möjligaste mån ges möjlighet till lärande utifrån sina egna förutsättningar, säger grundskolechef Carina Johannesson, Arvika kommun. Lärare och pedagogisk personal gör ett mycket gott jobb och har under senare år också genomgått fortbildningsinsatser inom specialpedagogik. Detta ser jag som en av anledningarna till att måluppfyllelsen har ökat. I Arvika har vi också en mycket god samverkan med både de fackliga parterna och de förtroendevalda - vi har en nära och konstruktiv dialog där vi löser utmaningar tillsammans.

- Vi är måna om att anställa de nyexaminerade förskollärarare som går sin utbildning i Arvika och Karlstad och därmed har också andelen behöriga förskollärare ökat. Det är också större andel barn totalt som går i förskola i kommunen, säger förskolechef Elisabet Björklund.

Carin Hedengård, gymnasiechef i Arvika kommun, vill också framhålla den goda fackliga samverkan som finns i kommunen, både på enhets- och avdelningsnivå.

Lärarförbundet har rankat skolor i 20 år, men årets undersökning blir den sista från fackförbundet, med motiveringen att skillnaderna mellan olika kommuner och skolor är för stora och att likvärdigheten fortsätter att minska.

Bästa skolkommun i Sverige 2021 är Övertorneå kommun.

Mer information finns på Lärarförbundets webbplats: https://www.lararforbundet.se/basta-skolkommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

3 ungdomar som hoppar upp i luften

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2021-11-17