Årskurs 9 har gjort sina gymnasieval

Artikeln publicerades 9 mars 2023

I början av februari gjorde elever som går årskurs 9 sina gymnasieval, och nu presenteras gymnasieorganisationen i Arvika för kommande läsår.

På Solbergagymnasiet är det ekonomiprogrammet som har fått flest sökande, och det föreslås bli 45 platser. Ekonomiprogrammet har två inriktningar - ekonomi och juridik. På Taserudsgymnasiet är det El- och energiprogrammet som är populärast, där föreslås det bli 16 platser. Totalt är det 219 elever som sökt sig till gymnasieskolorna i Arvika kommun.

På grund av få sökande till Fordons- och transportprogrammet på Taserudsgymnasiet föreslås det att ingen antagning kommer att göras till programmet inför läsåret 2023/2024. Eleverna som sökt detta program kommer att kunna göra ett omval under omvalsperioden.

Hur funkar gymnasievalet?

Från 10 januari till och med 9 februari pågår ansökningsperioden för gymnasieval och alla elever i årkurs 9 gör sina val. Därefter börjar arbetet med att anpassa gymnasieorganisationen efter hur sökbilden ser ut. Det handlar om att anpassa programmens storlek och titta över hur många som kommer komma in på sina första hand-, respektive andra hands val. Även de elever som inte har behörighet när de söker programmen tas med i planeringen för kommande organisation.

Eleverna får sedan sina preliminära beslut 17 april i Dexter. Då öppnar också omvalsperioden för de elever som ångrat sig eller inte är nöjda med sitt preliminära beslut. Omvalsperioden pågår fram till den 12 maj. Det slutgiltiga beskedet för vilket gymnasieprogram eleverna är antagna till visas på Dexter 29 juni.

Förslaget på årets gymnasieorganisation har beslutats i utskottet för Lärande och stöd och ska slutligen beslutas i Kommunstyrelsen den 14 mars.

Hjälpte informationen på sidan dig?