Lyssna på sidan Lyssna
2019-05-21

8 446 kg batterier i Arvika under 2018

Visste du att det faktiskt är lag på att alla måste sortera sina sopor? På Mossebergs avfallsanläggning anordnades Öppet hus lördagen den 11 maj där det bjöds på korv med bröd och kaffe, samtidigt kunde besökarna vara med och tävla om att vinna en Powerbank genom att svara fem snabba frågor.

En av frågorna som ställdes var om man måste sortera sina sopor eller om det är frivilligt. Knappt hälften kände till att det faktiskt är lag på att sortera ut förpackningar, elavfall, batterier och grovavfall. På www.sopor.nulänk till annan webbplats kan du läsa mer intressant fakta om sopor. Vinnarna i tävlingen har kontaktats.

Rätt svar på frågorna:

1. Hur mycket matavfall samlades in i Arvika under 2018? Rätt svar: a) 535 ton

2. Om du tvättar bilen på garageuppfarten i Arvika tätort, vad händer med tvättvattnet? Rätt svar: b) Det släpps ut i Kyrviken orenat.

3. Vad händer med förpackningarna som du sorterat ut? Rätt svar: c) De tas om hand för återvinning och blir till nya produkter.

4. Hur lång tid tar det för en PET-flaska att brytas ner om den slängs i naturen? Rätt svar: b) 450 år

5. Måste jag sortera mitt avfall? Rätt svar: c) Ja, du är skyldig enligt lag att sortera ut förpackningar, elavfall, batterier och grovavfall.

Utslagsfråga: Hur mycket batterier samlades in i Arvika under 2018? Rätt svar: 8 446 kg

Bild från Mossebergs avfallshantering

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2019-05-21