Historiskt bildarkiv

Fotograf i ateljé

Du kan söka fritt i Arvika kommuns historiska fotodatabas. Det finns en fastställd taxa för att få lov att använda bilderna, liksom regler för hur de får användas.

Beställningen gör du via ett beställningsformulär. (Observera att vi inte kan ta emot bildbeställningar för närvarande.)

Arbetet med att registrera och digitalisera bilder pågår för fullt. Därmed kommer bildarkivet att växa efter hand och en del saknade uppgifter kompletteras.

Det historiska bildarkivet innehåller tusentals fotografier från 1880-tal och framåt. Du kan hitta vyer från din gata eller hemby förr i tiden, bilder på människor som inte längre finns och stadsmiljöer som är helt förändrade. Här finns också bilder från verksamheter i många Arvikaföretag och mycket mera!

Fotograferna heter bland annat Gunnar Ödvall, Tomas Viktor Larsen, Olof Andersson och Olga Segerberg. Arvikas Kulturpristagare 1984, Gunnar Larsson, har bland annat efterlämnat diabilder. Osäkerhet råder kring vem som är upphovsman till en del av fotografierna, på grund av att fotografer ofta övertog verksamheter efter varandra.

Bland bilderna finns bland annat landskaps- och lantgårdsmiljöer, historiska stadsmiljöbilder och Arvikas verksamheter genom tiderna. Föreningslivet är väldokumenterat, liksom grupper av skol- och konfirmandklasser från hela kommunen. Andra foton visar ateljéporträtt, men också föremål främst i reklamsyfte.

Ej källangivna uppgifter kommer från registerkort, texter på negativkuvert, eller pappersbilder samt i fotograferna Ödvall & Larsens fall omfattande journaler. Allt finns förvarat i kommunens arkiv.  

Arvika kommun har omkring 40 000 bilder i sina samlingar. De flesta av dessa är fotografiska negativ på glasplåtar och bladfilm - och merparten är porträttbilder. Naturligtvis finns också många pappersfotografier i kommunens arkiv, en del monterade på kartong. En diabildssamling finns också som innehåller miljöer med äldre stadsbebyggelse i Arvika.

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2021-12-16
Kontakta oss
  • 4. Arkivet
  • 671 81 Arvika
  • Besöksadress Östra Esplanaden 5

  • Jan Olsson
  • Arkivföreståndare
  • Tfn 0570-816 12