Årets parktema - fordon

Tema 2025, tulpaner, rabatt, stadsparken

De väcker känslor, skapar gemenskap och tar oss framåt - årets parktema är fordon!

Från barnens första trehjuling till veteranbilar, hjullastare och snabba rallybilar, i Arvika är fordonsintresset stort - det vill Parkavdelningen lyfta i årets parktema.
Fordon finns i många former, de skapar gemenskap och engagemang, det visar vi med årets tema.

Pastell och rallycross

Sommaren 2025 blir det pastellfärgade rabatter, årets temafärger är ljusgul och ljusrosa. Färgerna symboliserar de veteranbilar som sommartid rullar på Arvikas gator.
Vårens lökplanteringar visar Arvikas rallycrossförares bilar, Pär Eklunds röda Saab och Johan Kristofferssons RedBull-bil.

Rosa cyklar

Årets parktema bjuder även på rosa cyklar som placerats ut lite varstans i staden. Sex av cyklarna berättar en historia kopplat till olika typer av fordon och deras anknytning till Arvika.
Även i år har elever på Taserudsgymnasiet bidragit i arbetet med årets parktema, fordonslinjen har varit med och hjälpt till att skapa ett häftigt inslag i temarabatt i Stadsparken.

Sätt på cykelhjälmen och spänn fast säkerhetsbältet – ut och upplev 2025 års parktema!

Besök våra rosa cyklar och lär dej mera om Arvikas fordon!

Runt om i Arvika står sex rosa cyklar utställda, alla berättar de en historia kopplat till årets tema - fordon. Gå eller cykla och upptäck de fina cyklarna och historierna de berättar.

Temastopp Arvikaverken

På de flesta gårdar i Sveriges land har det en gång funnits lantbruksmaskiner och redskap som varit tillverkade i Arvika.

Visste du att Volvo i Arvika firar 140-jubileum 2025? Allt började 1885 då smeden Per Andersson från socknen Gunnarskog flyttade in till Arvika och startade verksamhet hemma i sin smedja. Han började tillverka enklare redskap såsom hästplogar och hackelsemaskiner. Det var alltså slåttermaskinerna som fick Arvikaföretaget att expandera i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet.

Arvikaverken slutade i princip att tillverka lantbruksmaskiner 1960 då Volvo köpte hela koncernen. Under 60-talet tillverkades fortfarande slaghackar och skogsmaskiner, men huvuddelen av tillverkningen kom ändå att inrikta sig på andra produktgrupper. Inte minst tillkom stora militära beställningar av bandvagn 202 som tillverkades under 1960- och 1970-talen.
Dessutom kom tillverkningen av komponenter till BM:s traktorgrävare, lastmaskiner och väghyvlar att förläggas till Arvika - ungefär till de produktgrupper som dagens verkstäder producerar.

Under 2024 så invigdes Världens modernaste monteringshall för elektrifierade hjullastare vid Volvo CEs anläggning i Arvika och man har som mål att vara helt fossilfritt år 2040.
Trots att Per Andersson en gång i tiden var en framsynt person med god blick för allt det nya, kunde han nog inte i sin vildaste fantasi se framför sig vad som nu tillverkas i verkstäderna i Arvika.

Temastopp Kryddhyllan

Här i Stadsparken står parksoffan som kallats "Kryddhyllan". Bänken är uppkallad efter Per ’’Pepparn’’ Engström, som på sommaren satt här med sin motorcykel parkerad bredvid. På denna bänk har det berättas många historier genom åren, slå dig ner och känn dofterna från kryddorna i cykelkorgen.

Temastopp Cykel

Vilket fantastiskt smidigt fordon cykeln är! Arvika har många fina cykelbanor och det går lätt och snabbt att ta sig fram fram. Ta del av Visit Arvikas sida "Cykla i Arvika", där finns fina tips på hur du kan ta dej ut i staden och naturen på cykel:

Temastopp Motorsport

Vår egen rally- och rallycrossförare Per Eklund, har en framgångsrik karriär inom sporten, med fina prestationer både internationellt och nationellt. Läs mer:

Ett av de mest framgångsrika motorsportteamen kommer från Arvika, KMS, där Tommy Kristoffersson är veteranen inom sporten och numera teamchef, och Johan Kristoffersson är en skicklig och snabb rallycrossförare, som vunnit flera FIA World Rallycross Championship-titlar. Läs mer:

Vår egen motorbana, Westom, spelar en central roll i Arvikas motorsportintresse. Under sommaren 2025 arrangeras i Arvika fyra olika cruisingar, där våra lokala bilklubbar visar upp sina veteranbilar.

Temastopp Slagfältet

För att Sverige ska kunna bli mera självförsörjande på egna grödor, behöver vi tillgång till en bra maskinpark. Maskiner som hjälper oss bruka jorden så att vi kan odla och skörda maten vi äter.

Men man behöver så klart inte vara lantbrukare för att odla! Grönsaker kan man odla på liten yta - allt som behövs är bra jord, vatten och en kompost. Här är några tips på grönsaker och kryddor med lång skördetid: Persilja, gräslök, mangold, grönkål, jordärtskocka och sallad.
På Slagfältet har vi valt att odla gräslök, timjan, oregano, basilika, tomat, jättepumpa, ärtor, majs, olika kålsorter, tagets och solrosor.

Odlandet är förstås inte bara till för att få goda råvaror - det är för lust,
glädje, livskvalitet och känsla av sammanhang!

Temastopp Fordonsmuséet

Arvika Fordonsmuseum bjuder på en rolig och nostalgisk resa bland mängder av bilar, motorcyklar, mopeder, lättviktare, hästvagnar, slädar, cyklar, modellbilar, spisar och pannor – allt varvat med utställningsmontrar och kuriosa.

Lokalen är en av Arvikas äldsta bevarade industribyggnader och här finns även Thermiamuseet. Det var här som Thermiaverken startade tillverkning av kökspisar, element, varmvattenberedare och pannor redan 1923. Känn andan från de gamla gjutmästarna när du vandrar runt i ett av Sveriges bästa fordonsmuseer!

Fordonsmuséet byter utställningstema två gånger per år. Och för den som vill fördjupa sig ytterligare i fordonens värld så finns det ett stort referensbibliotek. Här hittar du över 5000 motortidningar och många böcker, sök i bibliotektes databas efter det som intresserar just dig.

Hjälpte informationen på sidan dig?